Morina traži azil u Hrvatskoj

640

Albanac Ismail Morina, koji je uhapšen u Hrvatskoj po potjernici Srbije zbog skandala sa dronom i zastavom “velike Albanije ” traži politički azil u Hrvatskoj.

Advokat Ismaila Morine Darko Butigan potvrdio je danas za BIRN da je njegov klijent podnio zahtjev za politički azil u Hrvatskoj i da želi da izbjegne izručenje Srbiji jer milsi da neće imati fer suđenje.

Vezane vijesti:

Morina uhapšen u Hrvatskoj, Tirana protiv izručenja Srbiji

Morina je osumnjičen da je 14. oktobra 2014. upravljao dronom sa zastavom “velike Albanije” koji je letio iznad stadiona u Beogradu tokom fudbalske utakmice Srbije i Albanije, poslije čega je došlo do sukoba navijača na terenu, a utakmica je prekinuta.

On je u junu uhapšen u Hrvatskoj po potjernici Srbije, a sud u Dubrovniku je prošlog četvrtka odlučio da ga izruči Srbiji. Butigan se na tu odluku žalio Vrhovnom sudu Hrvatske koji nema definisan rok do kada mora da odluči o žalbi poslije čega odluku Suda treba da potvrdi i resorni ministar.

– Obično je Vrhovnom sudu potrebno dva do tri mjeseca da odluči po žalbi, ali sada će zahtjev za azil odložiti izručenje za šest do deset mjeseci – rekao je Butigan.

U subotu je Fudbalski savez Albanije pozvao albansku vladu da “pravno interveniše” i da spriječi izručenje Srbiji Ismaila Morine.

Prethodno je, u petak, albanski ministar pravde pozvao svog hrvatskog kolegu da suspenduje zahtjev za ekstradiciju Morine u Srbiju jer nije u skladu sa evropskim konvencijama o izručenju i ljudskim pravima.

Fudbalski savez u nedjelju je najavio žalbu zajedno sa premijerom Albanije Edijem Ramom.

BIRN podsjeća da je Morina razljutio srpske nacionaliste zbog drona sa zastavom “velike Albanije” tokom utakmice u Beogradu, dok mu se albanski nacionalisti iz istog razloga dive i smatraju ga herojem.

Butigan je za albansku televiziju Top čenel rekao da Srbija Morinu tereti za podsticanje krivičnih djela među narodima za šta je zaprijećena kazna do osam godina zatvora.

BIRN dodaje da se Morina sukobljavao sa zakonom i u Albaniji. Bio je uhapšen u oktobru 2015, kada je kod njega pronađeno oružje i 36 ulaznica za fudbalsku utakamicu protiv Srbije u Elbasanu. Oslobođen je u decembru.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA