Lideri i komandanti OVK nervozni zbog Suda!

805

Predsjednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović izjavio je da među pojedinim albanskim liderima na Kosovu i Metohiji postoji nervoza zbog početka rada suda za ratne zločine, te ocijenio da počinioci moraju da budu sankcionisani.

– Važno je istaći da su dokazi tu i da nema puno nepoznanica. Jedan broj onih koji su sebe predstavili liderima i komandantima takozvane Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), u čijoj zoni su se desili zločini, nisu mirni – istakao je Odalović.

On je naveo da je ovo jedan od posljednjih momenata da oni koji su počinili zločine, a koji se slobodno šetaju sa ambicijama da budu i predsjednici i premijeri neke kvaziizmišljene teritorije, budu sankcionisani.

Veljko Odalović
Veljko Odalović

– U suprotnom, problem nismo riješili. To su pogrešni idoli, pogrešni profili ljudi, koji jednostavno ne smiju da ne budu sankcionisani – rekao je Odalović, navodeći da vjeruje da su sud i tužilaštvo prikupili dovoljno dokaza da mogu da podignu prve optužnice.

On je rekao da su strašne zločine, koji su počinjeni, ignorisali ne samo prištinski pravosudni organi, nego i međunarodni.

– Zato je naša nada i vjera da će specijalno tužilaštvo i sud najzad dati odgovor na neka od pitanja i vratiti vjeru da će počinioci biti kažnjeni, žrtve dobiti kakvu-takvu satisfakciju, a porodice mir – naveo je Odalović.

On vjeruje da će oni, koji su odgovorni za zločine, a koji su sada u vlasti u Prištini, biti procesuirani za te zločine, jer postoji mnogo materijalnih dokaza.

– Međunarodna zajednica je bila prisutna na Kosovu i Metohiji 1998., 1999. i 2000. godine sa svojim službama i ljudima. Neka otvore svoje arhive. Ali, neka uzmu i naše arhive i dokaze, ima mnogo toga što će dati odgovore – rekao je Odalović.

On je istakao da je “kosovsko društvo” dosta zatvoreno i da nije lako naći svjedoke među njima, ali vjeruje da će se pred sudom i tužilaštvom pojaviti jedan broj svjedoka – Albanaca.

Odalović je, navodeći da se desilo dosta teških ratnih zločina za koje niko nije odgovarao, zapitao, kako je moguće da se trgovina ljudskim organima, koja će biti predmet suda, dešava uz prisustvo desetak hiljada pripadnika mirovnih snaga, kao i brojni pogromi, ubistva i otmice.

On je rekao da se nada da će presude, koje budu donesene, sankcionisati počinioce zločina i pokazati karakter borbe terorističke OVK na Kosovu i Metohiji i ulogu dijela međunarodne zajednice, koja ih je podržavala.

Odalović je ocijenio da sukob na Kosovu i Metohiji nije bio sukob srpske vojske protiv albanskih civila, nego protiv organizovanih formacija, koje su imale podršku Zapada.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA