Pljačkaši dva miliona KM braniće se sa slobode!

1128

Grupa razbojnika, koji su uhapšeni u policijskoj akciji “Trezor” zbog pljačke oko dva miliona maraka, pušteni su da se brane sa slobode!

Tako su se na slobodi našli Siniša Straživuk (49), Jovica Karać (42), Miloš Mrđan (42), Tomislav Knežević (42) i Željko Pavlović (40). Osim njih petorice, za ove pljačke optuženi su i Đorđe Ćulum (37) i Aljoša Galić (29), ali se oni nalaze već u zatvoru na izdržavanju kazne.

Umjesto produženja pritvora, u kojem su svi osim Pavlovića proveli po pola godine, Okružni sud u Banjaluci izrekao im je mjere zabrane. To podrazumijeva zabranu napuštanja boravišta, međusobnog i sastajanja i komuniciranja sa svjedocima. Zabranjeno im je i putovanje sa ličnom kartom i oduzete isprave.

Sud smatra da će se ovom odlukom obezbijediti njihovo prisustvo tokom suđenja i da Tužilaštvo nije dokazalo da će oni na slobodi uticati na istragu i svjedoke i da će njihovim puštanjem biti uznemirena javnost.

rs-otkucao-ih-saucesnik

Republčko tužilaštvo nezadovoljno je ovom odlukom i najavilo je žalbu na nju, dok su sa druge strane advokati zadovoljni.

Prema informacija, ovo je prvi slučaj gdje se osumnjičeni za organizovani kriminal pušteni na slobodu.

Protiv njih je nedavno potvrđena optužnica koja ih tereti da su bili pripadnici zločinačkog udruženja koje je djelovalo od 2008. do kraja 2011.godine na području Banjaluke, Prijedora i Kneževa.

EKSKLUZIVNO: Svi detalji akcije “Trezor”

viber-image-696x419

Akcija “Trezor”: Pao i carinik zbog pljačke od 572 000 KM

Početak suđenja, odnosno izjašnjenje o krivici zakazano je za 3. avgust.

Lista pljački

Ova kriminalna grupa je razbijena zahvaljujući izjavama svjedoka pokajnika Milana Reljića, koji je učestvovao u skoro svim razbojništvima.

U optužnici Republičkog tužilaštva se navodi da su oni prije pljački detaljno prikupljali podatke o metama napada, bankama, poštama i agencijama za prevoz novca, kao i informacije o načinu čuvanja novca i njegovog transporta. Poslije toga su maskirani i naoružani išli u pljačke u kojima je svaki član imao tačne uloge i zadatke. Nakon razbojništva su palili vozila zajedno sa odjećom i oružjem koje su koristili.

trezor

Najveći plijen ova grupa je uzela iz Komercijalne banke u aprilu 2011. godine kada su u centru Banjaluke ukrali 1 035 000 maraka, ali poslije hapšenja većina ovog novca je nađena. Osim toga, tu je i pljačka radnika “Alfa sekjuritija” od kojih su oteli 572 857 maraka, kao i krađa oko 230 000 maraka “Pošta Srpske” kada su napali transportnu pošiljku. Pored toga, tu je i pljačka 33 500 maraka iz Rajfajzen banke u banjalučkom naselju Derviši.

Tokom istrage Tužilaštvo i policija je optužene sumnjičila i za postavljanje eksplozivne naprave pod Reno direktorke “Farmalijeka” Milenke Vučen i bacanje bombe na kafe bar “Šejkers”, ali ta djela nisu se našla u optužnici.

Takođe, ovom optužnicom nisu obuhvaćene ni pljačka Nove banjalučke banke iz koje je ukradeno 53 426 maraka, te pljačka Gospodarske banke iz koje su odneli 48 000 maraka.

Advokati zadovoljni odlukom

Advokat jednog od optuženih Mileta Bošković rekao je da je ovo ispravna odluka suda i da se ne mogu nalaziti u pritvoru zbog djela koja su počinjena prije osam ili devet godina.

– Posebno je skandalozno što je tužilac predložio da im se pritvor produži po tački B, što znači da bi mogli uticati na svjedoke i sakriti dokaze. Međutim, kako to mogu da urade ako je već podignuta optužnica – rekao je Bošković.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA