Koje su najzaduženije opštine u Srpskoj?

1653

Dugovi sve više guše pojedine opštinske vlasti u Republici Srpskoj. Mjesečno blokiranje računa nekih opština već je postalo “normalno stanje”.


Opštinska vlast zadužila je svakog stanovnika Kneževa za 745 maraka i to je ubjedljivo najzaduzenija opština cijele Republike.

U top pet su i Novo Goražde, Banjaluka, Kozarska Dubica i Srbac koje dugovi sve više guše. Samo su banjalučke vlasti uspjele da nađu rješenje i naprave reporgam dizanjem novih kredita, dok ostali očigledno bankarima nisu interesantni.

Svaki mjesec blokiraju nam račun dok se kreditori ne namire, priča načelnik Kneževa. Poziva Vladu da preuzme dio odgovornosti za vraćanje dugova jer je, tvrdi, bivšim vlastima i sama odobravala zaduženja iznad zakonskog limita.

– Ministarstvo je dalo saglasnost iako je opština bila zadužena sa 18 odsto, a dozvoljeno je 17. Sa ovim kreditom zaduženje opštine je bilo prešlo 27 odsto. S tim što je Ministarstvo u tom trenutku kada je dalo saglasnost imalo pravo da uskrati saglasnost gledajući taj procenat zaduženja. Mislim da oni nama trebaju izaći u susret jer su i oni na neki način odgovorni za ovaj kredit – rekao je načelnik opštine Kneževo Goran Borojević.

Vlada je već počela ad hok da rješava budžetske probleme pojedinih lokalnih zajednica poput Vlasenice, pa i u Kneževu imaju razloga za optimizam. Ipak ostaje nejasno u šta su potrošili milione jer su i dalje u rangu izrazito nerazvijenih opština, od kojih ukupno šest nema ni marke kreditnih zaduženja.

Načelnik Lopara kaže da ta opština spada u red najmanje zaduženih, ali i najmanje razvijenih. Zbog ograničenih prihoda teško dolaze do kredita iako su potrebe sve veće.

– Našalost, zbog ukupne ekonomske situacije u Republici Srpskoj i u našoj opštini gdje ćemo morati sigurno još da uzimamo kreditnih sredstava jer je nedovoljno vlastitih prihoda u ovom trenutku za servisiranje svih obaveza i onoga što građani od nas očekuju – rekao je načelnik opštine Lopare Rado Savić.

Problem je što su obaveze sve veće, a prihodi se godinama nisu povećavali kaže načelnik opštine Teslić. Ipak ne planira nova zaduženja iako itekako ima prostora da diže kredite.

– U ovom momentu nemamo namjeru da idemo u tom pravcu jer se bazirano na izvorne prihode Opštine Teslić iako je to jako, jako teško. Prilivi u budžet Opštine Teslić za ovu godinu za prvi kvartal su od PDV-a smanjeni za 150 000 maraka – rekao je načelnik opštine Teslić Milan Miličević.

Na manjak prihoda od PDV-a žale se gotovo sve lokalne zajednice jer je problem najviše izražen ove godine. Zbog većih rata za otplatu ino dugova Republike Srpske, sve manje para ostaje lokalnim zajednicama, a za samo pola godine dobile su četiri miliona maraka manje nego 2016. godine.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA