Kafa iz drugog ugla (VIDEO)

988

Bilo da je pijemo za razbuđivanje, uz razgovor i druženje ili iz navike – činjenica je da je kafa jedan od najpopularnijih napitaka na svijetu. Danas postoji dosta vrsta ovog napitka, a načini pripreme istog su različiti, pa su nam tako dostupni i brojni aparati namijenjeni za pravljenje kafe.

Međutim, ukoliko nemamo potrebnu opremu, iz Kluba barista Banjaluke pokazali su nam kako ovaj napitak možemo pripremiti i u kućnoj varijanti.

– Danas ćemo ovdje imati probavanje kafa iz Gvatemale, Kolumbije i Brazila, te par blendova, tj mješavine kafa. Akcenat nam je na kafa koje su porijeklom iz jedne zemlje, sa jedne plantaže. Probaćemo cemex varijantu, to je filter kafa – pojasnio nam je Marko Domuz, Klub barista Banja Luka.

Ovom prilikom mogli smo vidjeti pripremu kafe iz Gvatemale i italijanske moke. Iako sam proces izgleda komplikovano, uz malo truda ljubitelji kafe lako mogu savladati osnovne korake. Osnovni problem je što se potreban materijal ne može lako naći kod nas, ali iz Kluba Barista kažu da rade na tome da ove načine pripreme popularizuju kod nas.

– Pravi se sipanjem vode koja ne ide preko 95 stepeni, preko kafe, filtera, da bi ekstrakcija donijela prave arome, bez pretjerano velike temperature, da bismo mogli osjetiti iste, sa dovoljno ulja i jako malo gorčine. Pošto su ovo 100 odsto arabike, trudimo se da to bude kafa koja je zdravija za želudac, i sa manje kofeina, a sa više aroma i pravim ukusom biljke kafe – dodao je Domuz.

Za pripremu ove kafe potrebno je malo vještine i svega nekoliko minuta. Krajnji rezultat je kafa punog, kiselkastog ukusa biljke, ispunjenog aromama koje ovaj napitak čine bogatim. Upravo zato i služi se, ali i pije na poseban način.

Prema posljednjim podacima, građani Bosne i Hercegovine na kafu godišnje potroše više od 160 miliona maraka, po čemu su u evropskom vrhu. A, ljubitelji ovog napitka kod nas uglavnom biraju espreso i domaću kafu.

– Ovdje imamo domaću kafu, ja volim da je nazovem bosanska samo iz razloga što smo u Bosni jer turska kafa se pravi u zagrijanom pijesku na specifičan način, a ovdje smo ga doveli do konstantnog ključanja vode a sve to utiče na kvalitet, ubija arome, ubija sve ono što ima – pojasnio nam je naš domaćin.

Ljubitelji dobrog zrna u Banjaluci imali su priliku isprobati neke nove vrste kafa i neke nove načine pripremanja iste. Ukusi su različiti i bez obzira na to koja kafa je vama najdraža, jedno je sigurno – a, to je da je pijemo svakoga dana od 17 časova zajedno.

Marijana Bogdanović

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA