Kada Dodik ne izlazi na crtu, svi bi predsjedničku nominaciju!

2082

Nemogućnost kandidovanja predsjednika Srpske Milorada Dodika za još jedan mandat nestrpljivo su dočekali i opozicija i koalicioni partneri, ali izgleda i njegov SNSD!

Iako imamo više od 13 mjeseci do početka predizborne kampanje, probni baloni i opipavanje pulsa građana, ali prije svega, koalicionih partnera i stranačkih šefova, već su uveliko počeli.

Istraživanja, koja stranke sprovode za unutarstranačke potrebe i dalje pokazuju rezultat koji se ne mijenja više od decenije – Milorad Dodik je i dalje najpopularniji političar u Republici Srpskoj. Međutim, prema izvorima SrpskaCafe-a iz najveće stranke u Srpskoj, problem SNSD-a je nastao u drugom dijelu istraživanja, gdje se pokazalo da bi Mladen Ivanić i Mirko Šarović pobjedili svakog drugog kandidata, osim Dodika.

Nedostatak kandidata

Imajući u vidu da Ustav RS ne dozvoljava treći predsjednički mandat, i da se SNSD naredne godine neće moći osloniti isključivo na Dodika, na mjesto njegovog nasljednika mnogi su već počeli da se samonominuju.

Nebojša Radmanović
Nebojša Radmanović

Prema pisanju banjalučkih medija, potpredsjednik SNSD-a i delegat u Domu naroda BiH Nebojša Radmanović je i više nego zainteresovan za poziciju prvog čovjeka Srpske. Iako ne istupa u medije sa takvim željama, vrlo aktivno radi na terenu na ostvarivanju takvog raspleta.

Sa druge strane, Dodik bi na tom mjestu najradije vidio premijerku Željku Cvijanović, ali mu najveći problem predstavlja podatak što je njena popularnost među građanima Srpske izuzetno mala.

Kako je na svom blogu često pisao nekadašnji visoki funkcioner SNSD-a Rajko Vasić, osnovni problem njegove stranke jeste što u međuvremenu nije odnjegovala kvalitetnog kandidata, koji bi bez problema naredne godine odnio pobjedu na izborima. Sve vrijeme, a posebno na nekoliko posljednjih izbornih ciklusa, Dodik je isključivo sam iznosio sav teret kampanja i izbornih pobjeda.

Trenutno najpopularniji SNSD-ovac, pored predsjednika Srpske, je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, međutim, kako stvari sada stoje, on ne planira da se kandiduje ni za kakvu drugu funkciju. S vremena na vrijeme znalo se čuti i ime Siniše Karana, predsjednika Komisije za provođenje referenduma o Danu RS, kao adekvatnog kandidata za Dodikovog nasljednika, ali je sve ostalo, za sada, na priči.

Marko Pavić i Mladen Ivanić
Marko Pavić i Mladen Ivanić
Pavić i Ivanić koriste priliku

Lider DNS-a Marko Pavić, osjetio je ove godine, kao nikada do sada, da u mnogo čemu konce sada u svojim rukama drži upravo on. Nekandidovanje Dodika za predsjedničku funkciju, ali i parlamentarna većina koja zavisi od DNS-a, ugledao je kao priliku za sebe.

– Vrijeme je da DNS, kao stranka koja će 2018. ići na dobijanje 100 000 glasova, dobije nominaciju ispred vladajuće koalicije za jednu od dvije funkcije najznačajnije funkcije, predsjednika Srpske ili srpskog člana Predsjedništva BiH – stav je DNS-ovaca, koji se, kako sada stvari stoje, neće promijeniti.

Da li Pavić “krči” put sebi ili eventualno predsjedniku Narodne skupštine RS Nedeljku Čubriloviću, sada vjerovatno znaju samo njih dvojica.

Da i opozicija ima svoj DNS, pokazuje primjer srpskog člana Predsjedništva i počasnog predsjednika PDP-a Mladena Ivanića. Slabost opozicije, prije svega SDS-a, vidio je kao priliku da ostane u vrhu naše političke scene.

Više stvari mu ide u korist – ankete koje pokazuju da ima odličnu podršku građana u RS, slabost SDS-a da beskompromisno izađe sa stavom da će imati kandidate za obe funkcije i njihova potreba da ostanu u savezu sa PDP-om, te NDP koji ga već proglašava kandidatom.

Iako je u intervjuu za list Nedeljnik rekao da još uvijek ne razmišlja o kandidaturi ali da mu je bliža fotelja u kojoj trenutno sjedi, mnogi ne isključuju mogućnost da se ipak nađe u trci za Dodikovog nasljednika.

Mićo Mićić
Mićo Mićić
Govedarica, Mićić, Šarović…

Prema pisanju današnjih Nezavisnih novina, u SDS-u je, navodno, gradonačelnik Bijeljine i potpredsjednik stranke Mićo Mićić najbliži kandidaturi za prvog čovjeka Srpske.

Prema istom izvoru, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović biće kandidat za člana Predsjedništva BiH.

Ukoliko dođe do ovakvog raspleta, to bi bio dokaz da lider SDS-a Vukota Govedarica i nema posljednju riječ u stranci, već se samo dovodi pred svršen čin. Podsjećamo, i sam Govedarica je prije nekoliko mjeseci rekao da smatra prirodnim da predsjednik SDS-a bude i kandidat za predsjednika Srpske.

Ognjen Tešić

 

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA