Hrvati odbili rusku pomoć u gašenju požara?

4420

Rusija je ponudila pomoć Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini u gašenju požara, uključujući i slanje protivpožarnog aviona, tvrdi ruski ministar za vanredna stanja Vladimir Puškov. Međutim, Hrvatska je to odbila.

– Rusko ministarstvo za hitna stanja spremno je odmah da pošalje modernu opremu za borbu protiv požara pogođenim područjima u Hrvatskoj i BiH, uključujući Il-76 i Be-200 Chs kao i stručnjake i spasioce s opremom za zaustavljanje požara i organizovanje podrške avionima – rekao je Puškov u telegramu koji je upućen u četvrtak.

Portal Index.hr piše da o prihvatanju pomoći, traženju pomoći i samoj proceduri odlučuje hrvatska Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS) koja potom predlaže hrvatskoj vladi da se pomoć zvanično zatraži, nakon čega vlada Hrvatske odobrava zahtjev i daje ovlaštenje Upravi za koordinaciju međunarodne pomoći.

Portal navodi da ta institucija, za sada, nije predložila vladi RH traženje međunarodne pomoći, kao i da su ruskom ministru zahvalili na ponudi, ali je ostavljena mogućnost traženja pomoći u slučaju potrebe.

Tek ukoliko DUZS procijeni da su razmjere neke elementarne nepogode takve da ugrožavaju zdravlje većeg broja ljudi ili imovine i da ne mogu da je spriječe ili posljedice otklone redovnim djelovanje nadležnih tijela državne uprave i operativnim snagama na prijedlog upravnika DUZS-a, Vlada RH može proglasiti katastrofu. To se još nije dogodilo.

Portal navodi da je ta institucija odlučila da međunarodna pomoć nije potrebna jer su materijalni i ljudski resursi s kojima raspolažu dovoljni i još nisu iscrpljeni.

– DUZS se zahvaljuje svima na ponuđenoj pomoći, pa tako i Rusiji sa kojom imamo potpisan bilateralni sporazum o saradnji na području sprečavanja prirodnih i civilizacijskih katastrofa i uklanjanja njihovih posljedica. Svjesni svih mogućnosti primanja pomoći, u slučaju potrebe i procjene da nam naši kapaciteti nisu dovoljni, svakako ćemo pristupiti proceduri traženja međunarodne pomoći – stoji uz odgovoru te institucije.

Ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić izjavio je za HRT da bi Rusi trebalo da ponude pomoć onima koji nemaju ništa.

Plenković: Odrađen je sjajan posao

Hrvatski premijer Andrej Plenković doputovao je u Split, nekoliko dana nakon što je Dalmaciju zahvatilo više požara u kojima je 80 osoba povrijeđeno.

On je nakon razgovora sa članovima kriznog štaba u Splitu izjavio da misli da je odrađen “sjajan posao” i da je očevidno da “sistem funkcioniše”. U Split se očekuje i dolazak predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koja će prekinuti boravak u Salzburgu, gdje učestvuje na trilateralnog sastanku predsjednika Hrvatske, Slovenije i Italije.

U međuvremenu reporteri portala Index.hr javili su da u Srinjinama sada gori na 50 do 100 metara od prvih kuća, kao i da je počeo da duva vjetar koji mijenja smijer.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA