Hoće li “Kosmos” u ruke Austrijanaca?

833

Na adresu “Kosmosa” je stiglo zvanično pismo namjere za privatizaciju, potvrdio je Petar Đokić, ministar industrije Srpske.


Đokić nije otkrio ime potencijalnih kupaca. On je samo naglasio da je u pitanju austrijsko preduzeće i da je sad na upravi “Kosmosa” da razmotri ponuđeno pismo i eventualno ga proslijedi Vladi na razmatranje.

Pojeini mediji su ranije pisali da je u pitanju austrijsko-njemačka firma “IAG”, sa kojom “Kosmos” već sarađuje i izrađuje palete u automobilskoj industriji.

– Ono što je sadržaj te inicijative ili pisma namjere je ozbiljna inicijativa koja je zasnovana na vrlo kvalitetnom prijedlogu za saradnju i poslovanje što podrazumijeva da bi bili spremni preuzeti, kupiti “Kosmos” – rekao je ministar Đokić.

Ministar industrije kaže da bi novi vlasnici preuzeli oko 23 miliona maraka obaveza, zajedno sa dugom prema radnicima i dobavljačima čija je isplata dogovorena planom restruktuiranja. Direktor “Kosmosa” danas se ne javlja na telefon ali je ipak, prije odlaska na odmor, je potvrdio priču o postojanju pisma namjere. Dušan Vještica o detaljima iz koverte ipak nije htio. Baš kao ni radnici.

U Sindikatu tvrde da je uprava “Kosmosa” prije dvije sedmice bila u Austriji na novoj rundi pregovora. Radnici kažu da osim spekulacija nemaju nijednu konkretnu informaciju o prodaji.

Po firmi se ipak mogu čuti priče da firma hoće da otkupi 75 odsto kapitala i to za 10 do 15 miliona evra. Šuška se da su Austrijanci voljni da vrate dugove, pa čak i da uvedu 13. platu, što bi bila novost za preduzeće čiji su radnici zbog neisplaćivanja plata nekoliko puta izlazili na ulice.

– Bez strateškog partnerstva jednostavno u toj djelatnosti, toj industriji, nije moguće planirati dugoročni razvoj. Sama Republika po sebi nema neki kapiral kojim bi dokapitalizovala to preduzeće – rekao je bivši povjerenik u procesu restruktuiranja “Kosmosa” Banjaluka Goran Radivojac.

Pored struke, za Austrijance, navodno, svi navijaju jer se priča da su ozbiljni ulagači, iza kojih stoje država i pristupni fondovi Evropske unije. Potvrdu iz Austrije novinari nisu dobili zato što nadležni nisu odgovorili na pitanja koja su im poslata.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA