Hamiltonu VN Britanije

708

Jedan bod i gomila žuči dijele Luisa Hamiltona i Sebastijana Fetela nakon VN Britanije. Konstatujmo da jedina prava zvijezda Silvestouna ostaje Luis Hamilton. On je pobjednik, Valteri Botas je drugi, a Kimi Rajkonen treći na Silverstounu.

Konstatujmo da Ferari nije mogao ništa da učini Mercedesovom asu koji je startovao perfektno. Umjesto toga Italijane je na kraju sačekao debakl. Dva nerazumljiva defekta prednjih pneumatika upropastila su planove Skuderije dva kruga pred kraj. Britanac je cijelu trku suvjereno vodio. Zbog toga konstatujemo da je Mercedes pokazao tehničku, taktičku i vozačku nadmoć na britanskom asfaltu. Zato smo u obavezi da konstatujemo Ferarijev poraz na svim navedenim poljima.

Gledali smo dva kruga za zagrijavanje na Silverstounu. Direkcija trke za VN Britanije odlučila se za dodatni krug zbog problema Džolijana Palmera sa hidraulikom Renoovog bolida. Naime, žuti bolid je trebalo skloniti sa piste kako bi početak trke mogao da se sprovede regularno. To je bila uvertira pred trku u kojoj se mnogo više očekivalo od Sebastijana Fetela kome su se na startnoj liniji pušile ventilirajuće kočnice najavljujući probleme za Ferari.

Očekivana je bila početna frka na startu, ali nju nisu stvorili Ferarijevi vozači, već oštri Maks Verstapen koji je oštrim manevrom osvojio treću poziciju koju je na startu držao Sebastijan Fetel. To je dalo šansu Luisu Hamiltonu da se odvoji od grupacije u kojoj su se nalazili Kimi Rajkonen, Maks Verstapen i Sebastijan Fetel. Bitan trenutak se desio kada je Danil Kvjat napravio grubu grešku i eliminisao klupskog kolegu Karlosa Sajnca. Na stazu je izašlo vozilo za bezbjednost, ali ni u letećem startu Hamilton nije imao problema da savlada rivale i stvori ne kapitalnu, ali ipak dovoljnu prednost za distanciranje od najvećih rivala. Tako je krenulo raslojavanje grida na šta je u 19. krugu prva odreagovala ekipa Ferarija povlačenjem Fetela u boks radi prvog servisa. Njemac se nakon izlaska na stazu našao iza Valterija Botasa koji se sigurnim krugovima lagano probijao sa devete kaznene pozicije koju je zaslužio pomjeranjem za pet mjesta unazad zbog promjene mjenjača na „W08“ bolidu.

U 25. krugu Ferari povlači drugi taktički potez. Kimi Rajkonen odlazi u boks, da bi nakon izlaska na pistu njegova pozicija ponovo bila bolja od klupskog kolege. Taj trenutak je bio signal za reakciju i u Mercedes AMG Petronasa. Luis Hamilton naravno odlazi na zamjenu pneumatika, zadržava prvo mjesto vraćajući se na stazu tik ispred Botasa koji do tog momenta još uvijek nije posjećivao servis. Interesantan podatak vezan za Finca je da je on otišao u boks nešto kasnije i montirao super meke gume za razliku od konkurenata na mekim Pirelijevim pneumaticima. To je zaista interesantan taktički detalj, budući da su prolazna vremena po sektorima za Valterija Botasa i na istrošenim pneumaticima bila na liniji apsolutne konkurentnosti u odnosu na vozače sa svježim gumama.

Finiš trke je donio uzbudljivu bitku za treće mjesto. Valteri Botas je napao i pobijedio Ferarijeve ambicije. Izgledalo je da ćemo imati devet krugova trkačke bitke nerava, ali se desilo nešto nezamislivo. Fetelu i Rajkonenu su popustili prednji pneumatici, pa smo zbog toga primorani da konstatujemo da je Botasovo osvajanje drugog mjesta zasjenio Ferarijev debakl.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA