Fila: Morina nema osnova da traži azil u Hrvatskoj

665

Nema osnova da Ismail Morina traži politički azil u Hrvatskoj, smatra advokat Toma Fila. Morina je osumnjičen da je prije tri godine u Beogradu dronom prekinuo fudbalsku utakmicu Srbija-Albanija, a izručenje je Srbiji odobrio sud u Dubrovniku.

Fila je za “Sputnjik” rekao da se azil traži kada je neko protiv svoje države, odnosno kada smatra da je ona protiv njega.

– U ovoj situaciji moguće je samo da Hrvati procjene da li će on dobiti pošteno suđenje u Beogradu. Ako odbiju da ga izruče Srbiji odbiće ga kao u slučaju Haradinaj kada je rečeno da kod nas ne bi mogao da dobije pošteno suđenje. To je jedini osnov po kome mogu da ga zadrže u zemlji – pojasnio je Fila.

Ismail Morina
Ismail Morina

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Srbija neće pregovarati u slučaju Morine, jer ne pregovara u slučajevima izvršilaca krivičnih djela.

– Mi smo svoj posao uradili i čekamo odluku – rekao je Vučić novinarima u Kragujevcu, navodeći da ne želi da komentariše pisanje medija da je Albanija u “ofanzivi” da do izručenja ne dođe.

Ismail Morina osumnjičen je da je na fudbalskoj utakmici Srbija-Albanija u oktobru 2014. godine u Beogradu, upravljao dronom sa zastavom na kojoj je bila mapa “velike Albanije”, što je pokrenulo talas nasilja, nakon čega je utakmica prekinuta.

On je uhapšen prošlog mjeseca u Hrvatskoj po potjernici Srbije, a sud u Dubrovniku odlučio je prošle sedmice da tridesetpetogodišnjeg Albanca izruči Beogradu.

Morina je uložio žalbu na odluku o izručenju i zatražio politički azil u Hrvatskoj.

Zahtjev za međunarodnu pravnu zaštitu u Hrvatskoj i u institucijama EU podnesen je u očekivanju odluke o žalbi na prvostepenu odluku o izručenju Morine, koju treba da donese Vrhovni sud Hrvatske.

Taj sud nema rok za odlučivanje, ali procedura o žalbi traje dva do tri mjeseca, pa bi zahtjev za azil mogao da odgodi ekstradiciju za šest do 10 mjeseci.

Konačnu odluku o izručenju donijeće ministar pravde Hrvatske Davor Bošnjaković.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA