Federer osvojio Vimbldon

829

Nevjerovatni Rodžer Federer je još jednom, čak osmi put krunisan na Vimbldonu pošto je u finalu 131. izdanja jednog od najstarijih sportskih takmičenja na svijetu slavio protiv indisponiranog Marina Čilića. Mešter iz Bazela je finale dobio daleko lakše nego što se očekivalo – u tri seta rezultatom 6:3, 6:1 i 6:4. Veličanstven uspjeh iako mu je protivnik imao maler i povrijedio se zbog čega je čak i briznuo u plač.

Ovo je Fedeksova 19. gren slem titulu i pitanje je gdje će ga i kada zaustaviti iako uskoro puni 36 godina. Istina, ako se Novak i Endi vrate, opet će morati da ih gleda iz drugog reda. Ali dotle – on vlada.

Dobro je krenuo Čilić na startu finala, udarao je lopticu iz sve snage, kao da mu je ona nešto kriva. Federer se povijao, ali nije pukao. Šta više, prvu priliku koju mu je pružio Hrvat nešto slabijim servisima, ovaj je prigrabio i došao do brejka. Taj momenat smo viđali u Fedeksovima mečevima previše često, naročito kada igra protiv slabijeg igrača. Novaka, Rafu i Endija nije tako lomio, zato su mu oni i najveći rivali. A Čilić nije to, već je krenuo da griješi i prepustio prvi set živoj legendi bijelog sporta i to duplom servis-greškom.

Čilića na početku meča nije služilo jedino “oružje” koje je bolje od Federerovog, a to je servis. Švajcarac je uspio da ga neutrališe, a kada je tako, onda je Hrvat u njegovim rukama. Prosjek od 22 asa po meču na ovogodišnjem Vimbldonu mogao je samo da sanja u finalu. I dok dlanom o dlan, Federer je uzeo brejk i u drugom setu. Prosto je nevjerovatno kako je psihički loše bio pripremljen simpatični momak iz Međugorja. A to se najviše vidjelo pri servisu, pošto je loptu sve vrijeme bacao prenisko, ali i pri “velikim poenima”, koji su kao po pravilu išli na konto njegovog protivnika.

Pri rezultatu 3:0 u drugom setu, Čilić je po odlasku na klupu briznuo u plač, vrativši se u igru tek nakon pet minuta “sabiranja” i razgovora sa zvaničnicima i ljekarom. Jasno je bilo da Hrvat ima problema sa bolovima u nozi koju je izgleda povrijedio pošto se okliznuo. Da li i treba više napominjati koliko je loša podloga ove godine uticala na rezultate na ovogodišnjem londonskom gren slemu?

Srećom, Marin je tako barem dobio dio ove dosadne “federer publike” na Centralnom terenu koja je pozdravila njegov prvi poen poslije povratka na teren. Istina, njihova podrška trajala je tek nekoliko minuta u drugom setu koji je Švajcarac lagano priveo kraju još jednim brejkom. Do tog trenutka prošlo je tek 61 minut meča. Inače, samo jednom u 140 godina dugačkoj istoriji Vimbldona jedno muško singl finale je prekinuto zbog odustajanja igrača, a to se dogodilo davne 1911.

Tek u trećem setu Marin se pribrao nakon što je dobio još jedan medicinski tajm-aut i popio tabletu protiv bolova. Tek tada je krenuo da servira na svom nivou, tek tada je uspjevao da generiše veliku snagu tokom udarca tako da je Federer ipak morao da podigne nivo igre, pošto je do tada gotovo samo i isključivo koristio greške protivnika. Ipak, u sedmom gemu poslednjeg seta Čilić je napravio nekoliko katastrofalnih grešaka i tako predao i “poslednji poklon” protivniku u ovom finalu, koji je na kraju mogao samo da kaže “hvala Marine”.

Ovo je inače peta Fedeksova gren slem titula koju je osvojio, a da nije igrao protiv jednog od Top 5 tenisera na putu do iste.

FEDEKSOVE GREN SLEM TITULE (19)

AUS. OPEN (2004, 2006-2007, 2010, 2017)
R. GAROS (2009)
VIMBLDON (2003-2007, 2009, 2012, 2017)
US OPEN (2004-2008)

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA