F1: Mercedes bacio rukavicu Ferariju

793
F1
Adut "srebrnih strijela" Luis Hamilton glavni je favorit za trijumf na domačoj pisti, kultnom Silverstonu

Karavan Formule 1 je, sedam dana nakon drame na Špilbergu, stigao na kultnu pistu Silverston, gdje nas ovog vikenda očekuje deseta trka šampionata.

Ferari je u Veliku Britaniju došao pun samopouzdanja i sa novim, poboljšanim agregatom. Međutim, Mercedes je u petak bacio rukavicu “propetom konjiću”, dominiravši na oba slobodna treninga. Iako je Valteri Botas bio najbrži, gotovo identično vrijeme Luisa Hamiltona ostvareno na sporijim, “soft” gumama je pravi pokazatelj brzine “strijela”.

Hamilton razbjesnio navijače

Trostruki šampion F1 tako se barem donekle iskupio svojim navijačima koje je rabjesnio u srijedu. Naime, tada je na ulicama Londona organizovana parada sa aktuelnim bolidima i vozačkim postavama. Atraktivnoj reviji prisustvovalo je svih 10 timova i 19 pilota. Nedostajao je samo jedan – Hamilton, koji je uzeo dva slobodna dana tokom kojih se sa prijateljima provodio u Grčkoj.

Kazna i za Botasa

Sedam dana nakon što je Luis Hamilton odradio kaznu zbog promjene mijenjača, sa istom će se suočiti i drugi vozač Mercedesa, Valteri Botas. To znači da će Finac trku starovati sa pet mjesta lošije pozicije u odnosu na onu koju zauzme u kvalifikacijama. Ovo će biti veliki udarac za Botasa, s obzirom na to da je u posljednje četiri trke osvojio najviše bodova, 67, te se uključio u šampionski boj.

Uprkos tome, ne treba sumnjati da će domaći adut danas i sutra imati veliku podršku sa tribina. Kako je sam Luis rekao, ona mu je prijeko potrebna u “lovu” na lidera prvenstva Sebastijana Fetela. Ferarijev Nijemac nije briljirao na startu vikenda, ali je izrazio nadu da najbolje tek slijedi.

– Juče smo imali uspone i padove, međutim, vjerujem da smo u drugoj sesiji napravili napredak sa podešavanjima bolida. Petkom rijetko ko juri performanse. Koristili smo i nove motore koje smo pokušali koliko-toliko sačuvati. Ipak, svjesni smo da je pred nama još dosta posla. Mercedes je veoma brz, mada vjerujem da mu se danas možemo približiti – optimista je Seb, koji je prošlu trku završio na drugom mjestu sa svega šest desetinki zaostatka u odnosu na pobjednika Botasa.

Fetel i Hamilton su zakopali “ratne sjekire” nakon incidenta u Bakuu i nesmanjenom žestinom nastavili šampionsku bitka. Ferarijeva uzdanica ima 20 bodova viška, ali sve ukazuje da bi Britanac na “svom terenu” mogao smanjiti “minus”.

Fetel nezadovoljan “štitom”

F1Lider šampionata F1, Ferarijev Sebastijan Fetel, juče je isprobao novu zaštitu kokpita, takozvani “štit”. I nije bio zadovoljan. Nijemac je odvezao samo tri kruga sa uređajem koji bi trebao poboljšati bezbjednost glave vozača.
– Pokušali smo voziti sa “štitom”, ali sam zbog njega imao vrtoglavice. Zato smo ga brzo skinuli. Ni vidljivost nije bila dobra, vjerovatno zbog zakrivljenosti – pojasnio je četverostruki prvak.

– Sjajno je ponovo biti u Silverstonu. Ovo je jedna od najboljih staza na svijetu, a sada, sa novim bolidima, postala je još bolja jer kroz krivine možemo “nositi” nevjerovatnu brzinu. Osjećaj je fenomenalan. Kao da se vozite na ogromnom toboganu. Iz kruga u krug smo napredovali sa autom i poslije prvog dana smo u dobroj poziciji – izjavio je Hamilton, uz konstatciju da je osjetio podršku i ljubav navijača koja mu mnogo znači.

Rikardo vreba iz drugog plana

Nekako iz drugog plana, Danijel Rikardo je “vezao” pet plasmana na podium, učvrstivši se tako na četvrom mjestu. S obzirom na to da Red Bul konstatno napreduje, te da mu brze krivine famozne piste “leže”, australijski vozač najavljuje juriš na “crvene”.

– Vjerujem da se u nedjelju opet možemo boriti za pobjedničko postolje. Da bismo u tome uspjeli, moramo popraviti još neke stvari. Mercedes je prebrz i, čini mi se, van našeg domašaja. Ali, ako sve “posložimo” kako treba, mogli bismo izazvati Ferari. Kvalifikacije bi trebale biti odlične – zaključio je adut “bikova”.

Treći slobodni trening vozi se danas, u 11 sati, a kvaifikacije od 14.00. Za trku je rezervisan standardni termin (nedjelja, 14.00 časova).

Dejan Marić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA