Evropol: Raste broj hakerskih napada uz ucjene

584

Broj globalnih hakerskih napada uz traženje otkupa porastao je za više od 11 odsto od aprila 2016. do marta 2017. godine, saopštio je danas Evropol, ističući da su specijalne metode razvijene sa partnerima te službe pomogle da se dešifruje oko 28 000 napadnutih računara.

– Broj takvih napada je skočio od 2012. godine, a kriminalce privlači obećanje o profitu – navodi se u saopštenju Evropske policijske službe, prenosi AFP.

Prema izvještaju stručnjaka za sajber bezbjednost iz kompanije “Kasperski Lab”, ukupan broj korisnika kojima je upućen zahtjev za otkup od aprila 2016. do marta 2017. porastao je za 11,4 odsto u poređenju sa prethodnih 12 mjeseci, i to sa 2 315 931 na 2 581 026 korisnika širom svijeta.

Evropol i “Kasperski” udružili su snage sa holandskom policijom i drugim partnerima prije godinu dana uspostavivši inicijativu “Okončati otkupe”, samo par mjeseci prije nekoliko značajnih sajber napada. U maju je napad virusom “VonaKraj” (WannaCry) pogodio više od 300 000 računara u poslovnim krugovima širom 150 zemalja u prvih par dana, podsjeća Evropol.

Ucjene i virusi

Takvi napadi, uz korištenje tipa virusa koji šifruje dokumenta u zaraženom računaru i traženje novca da bi se ona dešifrovala, oštetio je “ključnu infrastukturu i preduzeća”, navodi Evropol. Potom su prošlog mjeseca slični napadi pogodili Evropu i Sjevernu Ameriku, a ispostavilo se da je riječ o novijoj verziji virusa “Petja”.

Evropol je sada na sajt “Okončati otkupe” (No More Ransom) postavio 54 alatke za dešifrovanje, koje je obezbijedilo devet partnera. Te alatke, kako se navodi, pomogle su da se dešifruje više od 28 000 kompjutera, čime su sajber kriminalci ostali uskraćeni za oko osam miliona evra otkupa. Inicijativi “Okončati otkupe” pridružilo se više od 100 partnera, a taj sajt je sada dostupan na 26 jezika. Evropol je ponovio upozorenje da bezbjednosni sistemi na svim kompjuterskim sistemima moraju biti apdejtovani.

– Ako neko i postane žrtva, važno je da ne plati otkup – ističe Evropol, apelujući na žrtve takvih napada da pozovu policiju.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA