Dobri razlozi da vježbate jogu svaki dan

1475

Kad neko pomene jogu, prvo što vam padne na pamet je neki indijski jogi koji dubi na glavi zavezan u čvor? Ili mršava instruktorka koja izgleda kao da je jela prekjuče?

Ako zazirete od joge zato što godinama niste vježbali i jedva možete da dodirnete svoje nožne prste, daleko ste od istine. Joga je baš za vas!

Joga ne samo da će učiniti tijelo gipkijim i dovesti vas do vaše idealne linije, nego pripomaže kako biste izbalansirali svoje mentalno i emotivno stanje. Fokusom na disanje dovodimo um u sadašnji trenutak, ujedno izbacujemo toksine iz organizma svakom izdahom te unosimo više kiseonika pravilnim udahom.

Za početak, počnite s joga vježbama dva do tri puta sedmično. A prava se čuda događaju kad vam praktikovanje joge pređe u svakodnevnu naviku. Jednom kad steknete tu svakodnevnu praksu, teško ćete moći zamisliti život bez nje. Ona donosi toliko pogodnosti (ne samo ravan stomak i oblikovanu zadnjicu), već je prati osjećaj ravnoteže, jednostavnosti i fokusa, osjećaj pravog i istinskog zdravlja.

25 razloga zbog kojih ćeš poželjeti da vježbate jogu svaki dan

  1. Besplatna je!

2. Ne trebate nikakvu posebnu opremu – jogu možete praktikovati bilo gdje, na tepihu, travi, podu… Dakle, čak i kada ste na putovanju, joga vas uvijek prati.

3. Možete nositi pidžamu – jednostavno se spustite iz kreveta na pod. Ne treba vam posebna odjeća ili posebne patike za teretanu.

4. Ne morate da brinete o neobičnim zvukovima koji dolaze iz vašeg tijela, kojih bi se inače sramili pred grupom za vježbanje. To je lijep bonus, zar ne?

5. Ne morate se upoređivati s drugima ili pratiti tuđi ritam vježbanja.

6. Možete prilagoditi svoju praksu pozama i ritmu koji vam najbolje odgovara. Nijedna grupa za vježbanje neće to moći učiniti bolje od vas jer svako tijelo ima jedinstvene i različite potrebe svakoga dana.

7. Joga vas čini produktivnijim. Ozbiljno, ako je jedan od vaših izgovora: “Previše sam zauzet/a, nemam vremena!”, pokušajte ustajati pola sata ranije i započeti dan joga ritualom. Uskoro ćete shvatiti da praktikovanje joge stvara više vremena u vašem danu.

8. Joga povećava nivo energije. Osim što vas čini učinkovitijim pomažući da ostanete opušteni i fokusirani, jutarnja joga ujedno i daje energiju povećanjem unosa kiseonika i povećanjem cirkulisanja krvi u tijelu.

9. Joga ubrzava metabolizam tako da možete jesti više ukusne i zdrave hrane!

10. Redovno vježbanje joge pomaže da lakše zaspite i prospavate noć u komadu. Fokusiranjem pažnje na sadašnji trenutak i otpuštanjem stresa, praktikovanje joge pomoći će vam da smanjite nivo kortizola i smirite misli koje vas noću drže budnima.

11. Joga jača zglobove te sprečava i ublažava posljedice osteoporoze i starenja. Ovo ujedno sprečava manje padove i povrede da nanesu veliku štetu vašem organizmu.

12. Joga podmazuje, produžuje i jača kičmu, što dovodi do boljeg držanja, olakšanja bolova u leđima i prevencije ozbiljnih povreda kičme.

13. Joga detoksikuje od uticaja zagađenja okoline i hrane kroz unutrašnju masažu vaših organa u različitim joga pozama.

14. Pozicioniranje glave ispod nivoa srca donosi pomak u perspektivi i smanjuje opterećenje na srce.

15. Svjesno disanje dok ste na asani pomaže vam da stvorite naviku primjećivanja i kontrole disanja tokom cijelog dana, pomažući vam da dobijete više energije, proširite kapacitet pluća i ostanete fokusirani na sadašnji trenutak.

16. Joga spasava vaše noge, one iste koje su umorne vezane u cipelama cijeli dan. Neudobne cipele i nedostatak vježbe za noge mogu pridonijeti nastanku ravnih stopala i otečenih zglobova, uzrokujući ozbiljne probleme kao što su plantarni fascitis ili petni trn te bolovi u potkoljenici i koljenima.

17. Joga potiče rad imunog sistema smanjenjem hormona stresa , a ujedno potiče pluća, srce i digestivni trakt da oslobađaju toksine i patogene.

18. Joga može da ublaži simptome prehlade. Nježni pokreti i određene vježbe disanja olakšavaju osjećaj začepljenja nosa i potiču ozdravljenje tijela.

19. Vježbanjem dobrog držanja na vašoj joga podlozi stvarate naviku dobrog držanja tokom dana. Time spasavate leđa i vrat od nakupljanja napetosti, a držeći glavu uspravno, klizite kroz dan elegantno i samopouzdano.

20. Yoga smanjuje anksioznost vježbanjem produžljenja udaha i izdaha te fokusiranjem uma na sadašnjost.

21. Joga vam daje potreban izgovor za trenutak u danu koji je rezervisan samo za vas. Svako treba nekoliko minuta za mirnu kontemplaciju, naročito oni koji rade s ljudima cijeli dan. Ako se brinete o sebi, imaćete više energije i ljubavi za druge.

22. Joga povećava vaš osjećaj zahvalnosti – brojna istraživanja potvrđuju kako zahvalnost poboljšava zdravlje, ublažava depresiju, te povećava vaš osjećaj zadovoljstva.

23. Joga otvara vaše srce. Za sve skeptike, ova fraza koja se danas često spominje u knjigama za samopomoć može probuditi cinika u vama. Međutim, vježbe koje istežu prsa i mirovanje u savasani, s cijelim tijelom otvorenim i ranjivim, pomažu vam da uklonite energetske slojeve koje ste izgradili kako bi vas zaštitili od prošlih i budućih rana. S vremenom ćete se složiti da ove prakse “otvaranja srca” zaista pomažu da otpustite strah i bol te prihvatite više ljubavi i radosti.

24. Joga smanjuje upalu. Istraživanja su pokazala da joga smanjuje prisutnost faktora koji stvaraju upale u tijelu te posebno pomaže ljudima koji boluju od artritisa i fibromialgije.

25. Joga daje svrhu. Odličan način za početak svakodnevnog praktikovanja joge je pronalaženje svrhe za nadolazeći dan. Na taj način, možete se prepustiti životu s osjećajem smisla i zadovoljstva. Vaša svrha može biti jednostavna, kao obećanje da budete prisutni sa svakim dahom, svakim pokretom i svakom misli u svemu što radite.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA