Ljeto u Hrvatskoj : Turisti, dalje od vozova i ne spominjite Srbe!

2007

Travel Channel je napravio vodič za turiste koji dolaze u Hrvatsku po prvi put.


U tekstu “Šta se u Hrvatskoj smije, a šta ne”, objašnjava se da je Hrvatska turistički dragulj sa više od 1 200 ostrva, azurnim morem, pitoresknim selima i bogatom istorijom.

Ali, postoje i stvari kojih se treba pridržavati kako bi odmor u ovoj državi bio što prijatniji, smatraju Britanci. Njihovi savjeti su sljedeći:

Izbjegavajte vozove

Hrvatske željeznice će vas lako zbuniti, tako da su autobusi bolji izbor. Najgora situacija je sa željezničkom vezom na jugu Jadrana, dok je autobuska mreža odlična.

Ne dirajte im svece

Više od 90 odsto Hrvata su katolici i vjera igra važnu ulogu u životu stanovništva. Svako mjesto ima svog sveca zaštitnika i slavlje koje priređuju na njegov dan. Naročito se poštuje Djevica Marija, a s poštovanjem se odnosite i prema crkvama i svetilištima.

Ne spominjite Jugoslaviju i Srbe

Rat koji je počeo 1991. i kojim je Hrvatska stekla svoju nezavisnost stanovništvo još živo pamti, a Hrvati se naročito ponose svojim patriotizmom. Kroz istoriju su često bili pod tuđom vladavinom – od mađarske, turske, austrijske, italijanske do jugoslovenske, a ako je povežete s Jugoslavijom, lako ćete im ‘stati na živac’. Takođe, dobro je izbjegavati poređenja sa Srbima, jer su pojedini ljudi još osjetljivi na tu temu.

Lokalci ludo voze

Dobro je iznajmiti automobil, kako direktno u agencijama, tako i putem interneta. Većina Hrvata vozi automobile s ručnim mjenjačem, pa ako želite automatik, to morate posebno da naglasite. Lokalci često ludo voze i ne poštuju ograničenja brzine, pa treba biti vrlo oprezan u saobraćaju.

Svakako posjetite ostrva

Ostrva su nešto što ovde svakako vrijedi posjetiti, a najbolji način da dođete do njih je malim brodićima koje možete da iznajmite, ili trajektom ili katamaranom. Prije nego što krenete na put, provjerite raspored Jadrolinije i drugih prevoznika jer su pojedine linije vrlo rijetke.

Slobodno budite u toplesu

Ako ste u iskušenju da skinete gornji dio bikinija – slobodno! Velik broj kupača na hrvatskim plažama su nudisti, naročito u usamljenim uvalama. Na gradskim plažama takođe možete da se kupate u toplesu, ali pazite gdje hodate nagi – to na primjer ne činite u Vrbniku na Krku, ili u blizini crkava.”

Ne šetajte u podne

Većina turista će se sjatiti na slavne zidine Dubrovnika tačno u podne, priključujući se masi turista. To baš i nije najpametnije, s obzirom na to da su zidine visoke, kao i temperature koje mogu da izazovu vrtoglavice. Generalno, bolje je istraživati i posjećivati znamenitosti u jutarnjim satima, i onda kada nema velikih gužvi.

Pazite na mine

Iako je većina zemlje razminirana, budite vrlo oprezni ako se krećete šikarama i šumama u unutrašnjosti zemlje, naročito u Slavoniji, Brodsko-posavskoj županiji i u zadarskom dijelu. Iako su male šanse da naletite na minu, obratite pažnju na zastave s mrtvačkom glavom koja se nalazi u obrnutom precrtanom trouglu.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA