Brčko: Uskoro “lijek” za saobraćajne gužve (VIDEO)

705

Saobraćajne gužve u Brčkom, uskoro bi trebale postati prošlost. Pitanje je dana kada će startovati izgradnja sedam novih kružnih tokova, a ovom temom aktivno se bavi i Vlada Brčko distrikta.

Javno preduzeće “Putevi” u narednom periodu treba da se upusti u gadnju kružnih tokova koji bi u velikoj mjeri smanjili gužve u saobraćaju na području Distrikta. Novac za pomenute infrastrukturne projekte je obezbjeđen i čeka se samo na izmjene regulacionih planova kako bi se što prije počelo sa radovima. Ni Vlada Brčko distrikta ne sjedi skrštenih ruku. Usvojeni su prijedlozi o izgradnji i izmjeni čak 12 regulacionih planova u Brčanskim naseljima.

– U razgovoru sa Odjeljenjem za javne poslove, dati su prijedlozi za nekoliko kružnih tokova. To je npr. Izbor, Novo Brčko, kod parka, zatim Ilićka. Prvi korak je i preduslov da se izmijene regulacioni planovi, eventualno po važećem urbanističkom projektu mogli bi dati na mjestima gdje nemamo imovinskih. Gdje imamo imovinskih, gdje bi eventualno trebalo poruštiti neke objekte moramo znači da sačekamo regulacione planove i iz tih razloga evo i radimo regulacione planove – pojasnila nam je Svjetlana Čivčić, šef Odjeljenja za prostorno planiranje.

Ovo je tek prvi korak za mnoge od tih kružnih tokova. Regulacioni planovi još treba da prođu procedure javnog uvida kao i usvajanje od strane Skupštine Brčko Distrikta. Nove sabraćajnice, bile bi od velike koristi, poručuju i vozači.

Kao prvi kružni tok koji bi se mogao početi graditi i bez novog regulacionog plana, pominje se onaj u naselju Ilićka, obzirom da su tamo riješeni imovinsko pravni odnosi.

Prema najavama iz Vlade naredni kružni tok, koji bi trebao da se gradi u Brčkom, je upravo ovaj u naselju Ilićka koji povezuje 5 000 stanovnika ovog naselja sa Bijeljinskom cestom odnosno sa gradom.

Željko Lazarević

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA