Blokiran račun dobojske bolnice

628

Poreska uprava RS blokirala je račun dobojske bolnice “Sveti apostol Luka” zbog poreskog duga od oko 1,5 miliona KM, a prijeti im još jedna blokada računa ukoliko Gradska uprava u roku od sedam dana ne uplati “Vodovodu” 380 000 KM za neplaćene bolničke račune za vodu.

Blokade računa ugroziće rad ove zdravstvene ustanove, upozorava Milorad Živković, v.d. direktora bolnice, i onemogućiti pružanje usluga za oko 200 000 pacijenata iz desetak lokalnih zajednica.

– Nama ništa ne preostaje nego da ih zamolimo da prestanu isporučivati vodu i da stave crvenu traku na ovu ustanovu, jer mi možemo onda samo da pružamo hitne intervencije, zbrinjavamo povrijeđene, a da zaustavimo svaki rad “hladnog programa” ovdje u bolnici – izjavio je Živković.

On je pozvao Gradsku upravu da ispoštuje odluku Skupštine grada koja je usvojena krajem aprila, a koja predviđa da se iz gradske kase na račun “Vodovoda” uplati 380 000 KM za neplaćene bolničke račune za vodu.

– Mi smo uplatili 166 000 KM, da ne ispadne da nismo uplatili ništa. Znači, od svojih sredstava bolnica je uplatila 166 000 KM, ostatak duga od 380 000 KM svojom skupštinskom odlukom se grad Doboj obavezao da izmiri – naveo je Živković.

On je dodao da na osnovu sudske presude bolnica duguje oko pola miliona KM za isporučenu vodu, a iako je lokalna vlast odlučila da pomogne ovoj zdravstvenoj ustanovi, odluku nije sprovela.

Murvet Bajraktarević, predsjednik Skupštine grada Doboj, poručio je da usvojena odluka nema vremensko ograničenje, odnosno da nije naznačeno u kojem periodu novac treba da bude uplaćen na račun “Vodovoda”, te dodao da se Skupština ne bavi poslovima finansija.

Zašto još nije uplaćen novac te da li ga uopšte ima dovoljno u budžetu da bi se usvojena odluka realizovala, nije poznato.

Živko Erceg, direktor “Vodovoda”, kaže da su i dosad imali razumijevanja za bolnicu, te da su blokadu računa na osnovu sudske presude prolongirali za 60 dana, ali da to više ne zavisi samo od njih.

– Činjenica je da sredstva nisu izmirena. “Vodovod” ima odnos s bolnicom, dugovanje je bolnice, a odnosi između bolnice i grada i budžeta to su njihovi odnosi, samo do danas ta sredstva nisu izmirena. Blokadu računa bolnice vrši Sud u svom redovnom postupku – izjavio je Erceg.

Presuda, kaže Erceg, nije natjerala ovu zdravstvenu ustanovu da plaća svoje račune za vodu, zbog čega je uslijedila još jedna tužba “Vodovoda”, koja bi bolnicu mogla da košta još 160 000 KM, a stvorio se i dodatni dug od 100 000 KM jer mjesečne fakture od oko 9 000 KM i dalje ne izmiruje.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA