Isplata ruskog klirinškog duga do 5. septembra?

576

Nadležne institucije BiH zadovoljno trljaju ruke u isčekivanju isplate ruskog klirinškog duga.  Suma od 125,1 milion dolara bi trebalo da  se nađe na računima bh. institucija najkasnije do 5. septembra, potvrđeno je u Ambasadi Ruske Federacije u BiH.

Isplata je odobrena 20. jula, a prema diplomatskoj noti koju je Ministarstvo spoljnih poslova BiH uputilo Ministarstvu spoljnih poslova Rusije, izražena je zahvalnost Rusiji na završenim procedurama u pripremi za isplatu duga.

Iz Ministarstva finansija Srpske pozdravili su posljednje aktivnosti u vezi sa Sporazumom o ruskom klirinškom dugu, te naglasili da je to podjednako značajno za sve nivoe vlasti u BiH.

Predstavnici ovog ministarstva istakli su da je na tom planu postignut kompromis, zahvaljujući diplomatskoj aktivnosti rukovodstva Srpske i dobroj volji ruske strane da dug izmiri u novcu.

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak rekao je da će ovim sporazumom Srpska dobiti 60 miliona KM, te izrazio nadu da će Vlada sredstva iskoristiti za neke strateške stvari i da “novac neće ići za krpljenje budžeta”.

Sporazum u vezi sa regulisanjem obaveza bivšeg Sovjetskog saveza i bivše SFRJ isplaćuje se prema sporazumu Savjeta ministara BiH i Vlade Rusije, potpisanom 21. marta u Moskvi.

Prema potpisanom sporazumu, Federacija BiH će dobiti 58 odsto ili 72 591 543 dolara, Republika Srpska 29 odsto ili 36 295 771 dolar, institucije BiH 10 odsto ili 12 515 783 dolara i Brčko distrikt tri odsto ili 3 754 735 dolara.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA