Hoće li Mektić u novu stranku?

1813

Nova bh. politička partija ponudila je, navodno, Draganu Mektiću, ministru bezbjednosti BiH, mjesto pod svojim okriljem. Na čelu te stranke bi treblo da bude Senad Šepić.

Novoj partiji će sigurno pristupiti sedam nezavisnih načelnika opština iz FBiH, predvođenih aktuelnim gradonačelnikom Zenice Fuadom Kasumovićem, kao i nezavisni poslanici u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Sadik Ahmetović i Salko Sokolović.

Mediji su prije skoro dva mjeseca brujali o tome da trojica izbačenih SDA-ovaca, Šepić, Ahmetović i Sokolović, zajedno sa grupom nezavisnih načelnika opština iz FBiH, univerzitetskih profesora i javnih ličnosti iz tog entiteta, namjeravaju da formiraju novu partiju čija je ambicija da se predstavi kao proevropska alternativa postojećim političkim strankama.

Tada je objavljeno i da osnivači nove partije planiraju da u svoje redove privuku što veći broj uglednih Srba iz RS, kao i Hrvata iz zapadne Hercegovine kako bi nova stranka dobila “opštebosanski” karakter.

Prema tvrdnjama izvora, ministar bezbjednosti BiH, koji se, inače, i dalje vodi u članstvu SDS iako već dugo odbija da se pojavi na sjednicama organa stranke, do kraja ovog mjeseca trebalo bi da prelomi da li će preći u Šepićevu partiju.

– Iako još nije bilo zvaničnih pregovora, ljudi iz Inicijativnog odbora nove političke partije, koja bi svoju osnivačku skupštinu trebalo da održi krajem jula, nedavno su razgovarali s Mektićem i ponudili mu da im se pridruži. Na Mektićev odgovor i dalje se čeka – otkrivaju sagovornici.

Novinari su pokušali da razgovaraju s ministrom bezbjednosti BiH, ali se on nije javljao na telefon. Kasnije je SMS porukom saopštio da se nalazi na odmoru.

Proevropska stranka

Međutim, na pitanje da li je tačno da je od osnivača nove političke opcije u BiH dobio ponudu da im se pridruži, Mektić, navodno, nije odgovorio.

– Još nije definitivno utvrđeno kako će se nova stranka zvati, ali je sigurno da će svojim imenom i programom pokušati da se javnosti i biračima predstavi kao proevropski pokret i nešto potpuno novo na političkoj sceni. Osim trojice bivših SDA-ovaca, u vrhu nove stranke sigurno će biti i aktuelni gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, ali i bivši šef HDZ 1990 Martin Raguž. Eventualni ulazak Dragana Mektića u tu priču, kao i još nekih poznatih nestranačkih ličnosti iz RS, predstavljao bi veliki plus u nastojanjima nove partije da se predstavi kao pokret koji podjednako računa na glasove iz oba entiteta – ističu izvori.

Jedan od osnivača nove partije Sadik Ahmetović za medije nije želio da potvrdi, ali ni da demantuje tvrdnje da je ministar bezbjednosti BiH jedno od mogućih pojačanja u njihovim redovima.

– Mektićevi stavovi o brojnim političkim i ekonomskim temama poklapaju se sa našim stavovima. Nismo razgovarali o toj temi, tako da zaista ne znam kakvi su njegovi planovi – kaže Ahmetović.

Vasić: Vjerujem Mektiću

Potpredsjednik SDS i predsjednik opštinskog odbora te stranke u Prnjavoru Nemanja Vasić, čiji je Dragan Mektić i dalje formalni član, kaže da ne vjeruje da će aktuelni ministar bezbjednosti BiH okrenuti leđa SDS i pristupiti nekoj drugoj političkoj partiji.

– Ne mogu da vjerujem u mogućnost da Mektić napusti stranku i pokret u kojem se nalazi od prvog dana. Smatram da se radi o najobičnijim spekulacijama – ističe Vasić.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA