Žena oduševila BiH – plaćala tuđe dugove

1253

Nepoznata djevojka ove je sedmice obišla je više prodavnica u Visokom i platila dugovanja kupaca. U jednu od radnji u četvrtak je došla nepoznata djevojka sa specifičnim zahtjevom upućenim zaposlenici Selmi Kovač.

-Gledala sam na parking kako dolazi auto i izlazi osoba koju nikada nisam vidjela ni čula. Ulazi u radnju i, ne predstavljajući se, pita za vlasnike. Blago, tihim glasom, pita me da li dajemo robu na veresiju, imamo li dužnika i čuvenu teku. Na moje začuđeno ‘da’ odgovara kako bi željela da je očisti do momenta njenog ulaska u radnju, kako bi svi dugovi bili regulisani. Kod mene šok i nevjerica. Svi su mi osjećaji bili pomiješani, a sveska riješena! Odlazi stranac, a toliko dobroga ostavlja iza sebe. Želim joj svako dobro, a u isti momenat razmišljam kako reći mušterijama da nema duga i kakvu će to reakciju izazvati. Kako sam nekome govorila da više nemaju duga, tako su me gledali u nevjerici. Bilo je suza i zagrljaja od kojih mi se srce cijepalo- kaže Selma.

Slična situacija bila je i u još jednom selu, Uvorićima. Vlasnica tamošnje trgovine Mirzeta Trako opisala je jedan ramazanski dan koji će ipak imati svoju specifičnost.

-Do mene je došla radnica kazavši kako je u radnju ušla djevojka i pitala dajemo li robu na veresiju i upisujemo li u teku. Potvrdno sam odgovorila, misleći da ona traži da uzme nešto robe. Od mene je tražila da vidi teku i da saberemo cifre. Nisam znala kako da se postavim. Ko je ona i šta hoće? Nije mi se ni predstavila. Počela sam sabirati i kada smo došli do 2.010 maraka, stala sam i rekla da je to to. Nisam dala da nepoznata osoba vidi imena iz teke, zbog komšiluka. Izvadila je pare i otišla. Ja sam ostala sva izgubljena, u šoku. I sada sam- kazala je Mirzeta.

Spomenuta djevojka je obišla nekoliko trgovina na području Općine Visoko, a u pojedinim trgovinama se navodno radilo i o dugovima koji su išli preko nekoliko hiljada KM.
Nevjerovatna priča, koja je oduševila cijelu Bosnu i Hercegovinu,  dolazi iz Visokog. Priča koja govori o neizmjernoj ljudskoj dobroti i ulijeva nadu da nam sutra donosi neko bolje vrijeme.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA