Završena “ljetnja” Parada ponosa

950

Parada ponosa koju su pod sloganom “Neka se svi naši glasovi ore se” završena je bez incidenata oko 13 časova na beogradskom Trgu Republike.

U šetnji, koju su organizovala udruženja građana Egal, Loud&Queer i Gej lezbejski info centar učestvovalo je stotinak građana.

Obraćajući se učesnicima skupa, gej aktivista Boris Milićević kazao je da zahtjevima za nulti stepen tolerancije države prema nasilju i zakonskim regulisanjem istopolnih zajednica i dokumenata za transrodne osobe, LGBT zajednica ne nanosi štetu državi ili osobama heteroseksualne orijentacije.

– Što tražimo za nas, ne otimamo od drugih. Time što tražimo pravno regulisanje istopolnih zajednica, mi ne razaramo društvo – kazao je Milićević na Trgu Republike, dok je desetak metara dalje, nekoliko osoba u znak protesta zbog skupa pripadnika LGBT zajednice, nosila transparent sa natpisom “Srpski dom nikad sodom”.

Saobraćaj na Trgu Nikole Pašića i Terazijama bio je zatvoren tokom prolaska kolone učesnika Parade ponosa a šetnju, koja je počela oko 12 časova iz Pionirskog parka, obezbeđivale su jake snage policije ali i privatnog obezbeđenja. Učesnici Parade nosili su transparente na kojima je pisalo “Ponos Srbije – Neka svi naši glasovi ore se”, “Hoćemo život dostojan čoveka”, “Podrška je važna”, “Adam i Steva, Ema i Eva”, kao i zastave duginih boja.

Današnju Paradu zvanično je otvorila kuma prajda Sneža Jović, osoba sa invaliditetom, koja je učesnicima šetnje poručila da niko ne treba da dozvoli da budu diskriminisani po bilo kom osnovu. Uoči početka šetnje, predsednik Gej lezbejsko info centara Predrag Azdejković izjavio je da je današnja Parada ponosa u centru Beograda prilika da građani vide pripadnike LGBT zajednice.

Azdejković je agenciji Beta rekao da iako se danas u Beogradu održava Prajd, grad nije blokiran, nema helikoptera, ni vojske, niti je na obezbeđenje skupa potrošen milion evra.

– To je bio naš cilj jer želimo da nas građani vide. Šetati u tampon zoni nema nikakve svrhe – kazao je Azdejković.

On je naveo i da su ključni zahtjevi LGBT zajednice prema Vladi Srbije nulta tolerancija prema nasilju, regulisanje ličnih dokumenata za transrodne osobe, bolja primjena zakona i akcionog plana Vlade Srbije protiv diskriminacije.

– Imali smo primere nasilja prema transrodnim osobama gde je policija malo zaškripala, a čak se i stavila na stranu nasilnika, a i onda kada policija uradi svoj deo posla, sve stane pred Tužilaštvom. Ti procesi onda dugo traju a nasilnici se izvuku sa šest meseci uslovne kazne zatvora – kazao je Azdejković.

On je dodao i da akcioni plan Vlade Srbije za smanjenje diskriminacije ističe sljedeće godine a da još ništa na tom planu nije urađeno, naročito kada je riječ o pravnom regulisanju istopolnih zajednica.

Komentrišući saopštenje Evropske asocijacija organizatora “Prajdova” da u Beogradu postoji samo jedan organizator Parade ponosa i da zbog toga ne podržava današnji skup, Azdejković je rekao da je ta organizacija izmanipulisana, kao i da u mnogim zemljama svijeta postoji više prajdova.

– Ovo danas je Parada ponosa Srbije, a u septembru se održava Beograd prajd – kazao je Azdejković.

Dodao je prijedlog da Ana Brnabić bude predsjednica vlade važan u simboličnom smislu pošto će je građani kao gej osobu gledati svakog dana. Prajd vikend, do 26. juna, u okviru kojeg je i Prajd šetnja, organizuju udruženja građana Egal, Loud&Queer i Gej lezbejski info centar.

Organizatori “junskog Prajda” navode da se ovogodišnji Prajd organizuje u svetlu povećanja stepena nasilja sa kojim je suočena LGBTI zajednica, a šetnjom nastoje da ukažu da je LGBTI pitanje pre svega rodno, manjinsko pitanje.

Prajd vikend traje do 26. juna.

S druge strane, direktor za Evropu međunarodne organizacije “Civil Rights Defenders” Goran Miletić na svom Fejsbuk nalogu napisao je da je “Prajd 2017” – 17. septembra, a da će “Pride Week” trajati 11. – 17. septembra i to, “kao što je najavljeno još u oktobru prošle godine”.

Miletić je naveo i da svako ima pravo da pravi skup kakav želi i da “skrece pažnju tako što će svoj skup nazvati Paradom ponosa”, što, kako ocjenjuje, nije ni lijepo i moralno, ali je tako.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA