Završena istraga o avionskoj nesreći u Mostaru

595

Istraga o padu aviona kod Mostara, u kojem je stradalo pet osoba, od kojih troje djece, zvanično je završena, a izvještaj o ovoj avionskoj nesreći je napisan na 67 strana.

Istražni tim, koji je okupilo Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, napravio je izvještaj o detaljima i uzrocima ovog tragičnog događaja, ali još nije saopštio konkretne podatke. Međutim, prema određenim saznanjima, uzrok nesreće najvjerovatnije nije bio srčani udar pilota Ivana Karačića, kako su pojedini mediji spekulisali u prethodnom periodu.

– Mogu vam samo reći da su neke spekulacije o nesreći potpuno promašene. Istraga je završena i svi su dobili izvještaj u originalu, kako i nalaže Konvencija o međunarodnom civilnom vazduhoplovstvu. Čekalo se duže na završetak istrage zbog nalaza obdukcije – kazao je Igor Pejić, sekretar Ministarstva.

Izvještaj će biti predstavljen javnosti nakon što predstavnici Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH (BHDCA), Agencije za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi (BHANSA) te vazdušne luke Mostar daju svoj komentar na istragu.

Ranije je u fokus stavljana i starost letjelice, koja je bila preko 40 godina.

Željko Karan, specijalista sudske medicine iz Banjaluke, koji je radio obdukciju tijela poginulih, rekao je da u ovom trenutku ne može da daje izjave u vezi sa slučajem.

– Sve je završeno, ali po naređenju Tužilaštva BiH podaci o slučaju se u ovom trenutku ne smiju iznositi u javnost. Ubrzo će svi koji su radili na slučaju da se okupe i izađu pred novinare – rekao je Karan.

U avionskoj nesreći, koja se dogodila 13. maja oko 16 časova u blizini mostarskog Aluminijskog kombinata, poginuli su pilot Ivan Karačić, mladić Muhamed Sipović, Luka i Lana Lovrić od sedam i deset godina, te osmogodišnji Arman, sin Sanjina Hadžiomerovića.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA