Zavod za zapošljavanje RS pare dodijelio sebi?

1810

Ukupno 30 000 maraka podrške za pet pripravnika Zavod za zapošljavanje Republike Srpske je dodijelio sam sebi u okviru projekta za zapošljavanje pripravnika sa VSS. Važno je napomentuti da je upravo Zavod bio zadužen da sprovede projekat i raspodijeli podsticajna sredstva.

Zanimljivo je da je to ujedno i najviši odobreni iznos podsticajnih sredstava za neko od preduzeća koja su konkurisala po ovom projektu, gdje je po zaposlenom pripravniku odobren iznos od 6 000 maraka.

U Zavodu ne vide ništa sporno u tome što su odlučili da upravo oni budu poslodavac koji će po ovoj komponenti dobiti najviše novca, pravdajući se time da je javnim pozivom definisano da pravo učešća u projektu imaju preduzeća, zadruge, ustanove, obrazovne institucije i svi oni koji ispunjavaju uslove propisane javnim pozivom.

– Zavod za zapošljavanje kao jedna od ključnih institucija na tržištu rada uključio se u Projekat podrške sticanju radnog iskustva mladih sa VSS u statusu pripravnika, kako bi se za jedan broj lica omogućilo obavljanje pripravničkog staža. Takođe, Zavod posjeduje kadrovske, organizacione i materijalno-tehničke uslove za osposobljavanje pripravnika sa VSS s obzirom na širok opseg poslova za koje se lica mogu osposobljavati (ekonomski, pravni, informatički, savjetodavni proces u radu s nezaposlenima) i teritorijalnu pokrivenost (59 biroa, sedam filijala, centralna služba) – rekli su u Zavodu.

Javna preduzeća i ustanove su i te kako iskoristili činjenicu da im je dozvoljeno da apliciraju po ovom projektu, pa će od ukupno 2,5 miliona, koliko je namijenjeno za zapošljavanje pripravnika, među kojima su i djeca palih boraca, njima pripasti skoro milion maraka, jer će zaposliti oko 140 mladih kojima će to biti prvi posao.

Iz Privredne komore Republike Srpske kažu kako na ovaj način država jača administraciju umjesto da radi na osnaživanju realnog sektora.

– Imali smo najave podrške realnom sektoru, ali sve ovo je u suprotnosti s ranijim najavama smanjenja javne potrošnje. Godinama ukazujemo kako je neophodno stvoriti ekonomičniju, efikasniju i efektivniju javnu upravu koja je preglomazna, a na ovaj način je jačamo i širimo – rekao je Vladimir Blagojević, portparol Komore.

Kako kaže Blagojević, postavlja se pitanje kakva se poruka šalje postojećim investitorima, kao i onima koji u budućnosti planiraju da ulože svoj kapital, ako se preglomazna administracija kroz ove vidove podrške jača, dok privatni i realni sektor “vapi” za takvom podrškom.

U Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske kratko su nam rekli da je i Zavod poslodavac, te da su sredstva dodijeljena u skladu s pravilima i onim što ona predviđaju.

– Zavod ni u jednom segmentu nije imao prioritet – poručili su iz Ministarstva.

Inače, na sjednici Upravnog odbora, koja je održana u Palama sredinom juna, donesena je odluka da se po projektima zapošljavanja i samozapošljavanja odobri 9 199 224 KM za     1 789 lica. Donesen je i zaključak da se preostala neraspoređena sredstva u iznosu od 1 528 000 KM preusmjere u druge komponente po projektima.

Ona će biti iskorištena za samozapošljavanje 119 demobilisanih boraca i RVI, kao i 25 dodatnih pripravnika sa VSS iz kategorije djece palih boraca. Ukoliko ostane novca, on će biti raspoređen za dodatno zapošljavanje nezaposlenih iznad 50 godina starosti.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA