Zašto štrajkuju prosvjetari u Petrovu? (VIDEO)

1966

Iako su svi đaci OŠ “Vuk Karadžić” u Petrovu jutros došli na nastavu, časove su imali samo učenici prvog i drugog razreda. 27 nastavnika, od ukupno 34 koliko je zaposleno u ovoj obrazovnoj ustanovi, danas je stupilo u štrajk zbog, kako kažu, političkog uticaja na imenovanje novog vršioca dužnosti direktora škole, koje je suprotno odluci Školskog odbora.

Zabrinuti su nastavnici da će ova ustanova izgubiti i status centralne škole.

– Krajem aprila smo poslali ministru zahtjev za saglasnost, odnosno prijedlog kandidata ispred kolektiva za v.d. direktora. Ta saglasnost ili bilo kakav odgovor nije došao do juče, međutim stigao je juče odgovor u kojem stoji ime osobe koja jeste u našem kolektivu, ali kojim putem i kako je izabrana ta osoba ne znamo – priča nam Slavica Lazić, predsjednik Školskog odbora OŠ „Vuk Karadžić“ Petrovo.

Imenovani vršilac dužnosti direktora škole, nastavnik fizičkog Davorin Adamović, postavljen je mimo odluke i bez konsultacija sa Školskim odborom, tvrde predstavnici sindikalne organizacije. Dodaju da vjeruju da je ovo imenovanje politička odluka.

– Mi vrlo dobro znamo da iza toga stoji jedan čovjek. Ja ću reći znači javno Slavko Gligorić, koliko mi znamo taj čovjek je izjavio i čovjek će potrvrditi. On je izjavio da će našu školu da rasturi. On je rekao da je njemu u cilju da nas uništi i onda on po svom nahođenju kod ministra piše i briše po svom nahođenju postavlja ljude koji su politički podobni – tvrdi Vanja Maksimović, predsjednik Sindikalne organizacije u OŠ “Vuk Karadžić” Petrovo.

Novoimenovani direktor škole pred kamere ne želi. U kratkom telefonskom razgovoru kaže da redovno obavlja svoje radne zadatke. Kako bi podržali štrajk nezadovoljnih nastavnika u Petrovo su stigli i predstavnici Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske.

– Ja sam juče razgovarao sa ministrom. Ministar i ne poznaje čovjeka kojeg je postavio na poziciju vršioca dužnosti, rekao je neko mu je taj podatak dostavio i tražićemo najbolje rješenje – rekao je Dragan Gnjatić, predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske.

Učenici drugog razreda danas su ipak pohađali nastavu, učiteljica ističe da sa problemima nije upoznata, te da će časove redovno držati.

– Pa ne znam stvarno u čemu je problem, ja držim redovno nastavu. Znači, drugi razred radi po rasporedu danas, a mislim da smo svi trebali biti obavješteni ako ima neki problem, ja nisam obavještena i radim redovno – dodaje Gordana Šešlak, nastavnik.

Narodni poslanik u Skupštini Republike Srpske Slavko Gligorić odbacuje sve optužbe, ali pred kamere ne želi, kaže da je uvijek radio u korist ove ustanove. Pred kamere danas nisu htjeli ni ogorčeni roditelji.

Biljana Đukić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA