Vidovdan: Najvažniji datum u kolektivnoj svijesti Srba

1157
Foto: Profimedia

Nije predsjednik Srbije Aleksandar Vučić bez razloga izabrao 28. jun kao datum posebne sjednice Skupštine Srbije, na kojoj će biti birana nova Vlada Srbije, na čelu sa mandatarkom za njen sastav, Anom Brnabić. Naprotiv, današnji datum je duboko usađen u svijest srpskog naroda!

Vidovdan je najvažniji datum u kolektivnoj svijesti srpskog naroda, i zajedno sa svetosavljem, jedan od temelja kolektivnog identiteta Srba.

Državni praznik

Vidovdan je za nacionalni praznik proglašen 1889. godine, na 500. godišnjicu Kosovskog boja, kada je upriličena i proslava miropomazanja kralja Aleksandra Obrenovića u manastiru Žiči. Kao nacionalni praznik opstao je sve do dolaska komunista na vlast. Državni je praznik od 2001. godine.

Namjerno ili slučajno, pored Kosovske bitke 1389. godine, na današnji datum se odigrao još niz drugih značajnih događaja: Sarajevski atentat 1914., Rezolucije Informbiroa 1948., Miloševićevog uzleta 1989. i pad 2001. godine, samo su neki od njih.

Bitka na Kosovu do danas prati Srbe uz priče o herojstvu, žrtvovanju i izdaji. Na krilima kosovskog mita je 28. juna 1914. godine (15. juna po julijanskom kalendaru) Gavrilo Princip ubio Franca Ferdinanda, koji je mislio da će dolaskom u Sarajevo na Vidovdan poniziti neposlušne Srbe u Austrougarskoj.

I Rezolucija Informbiroa 1948. godine donesena je baš 28. juna.

Na Gazimestanu, Vidovdana 1989. Slobodan Milošević se ustoličio u neprikosnovenog vođu nacije i poveo Srbe u događaje za koje nisu bili spremni. Tačno 12 godina poslije Gazimestana Milošević je izručen sudu u Hagu.

Za 28. jun vezano je i potpisivanje Tajne konvencije između Srbije i Austrougarske 1881. godine. Istog dana 1919. potpisan je mirovni ugovor kojim je okončan Prvi svjetski rat, dok je dvije godine kasnije kralj Aleksandar Prvi Karađorđević donio Vidovdanski ustav Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

Jugoslovenska priča je počela i završila se na Vidovdan. Amandmanima na Ustav Hrvatske Srbi su 28. juna 1990. prestali da budu konstitutivni narod ove republike, dok je 2006., Crna Gora, Rezolucijom 60/264 Generalne skupštine UN, postala 192. članica svjetske organizacije.

Mnogi će se sjetiti i Vidovdanskog sabora opozicije 1992. godine.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA