Vuk Bačanović: Vasilije Kačavenda i moral drugih društvenih slojeva

2051

Drugarica mi je preporučila odličnu knjigu. “Ministarstvo gotovo potpune sreće” mlade indijske autorke Roy Arundhati. Pored toga što na genijalan način parodira sve smiješne čuvare reda i poretka, ali i njihove tobožnje protivnike u “demokratizujućoj” Indiji premijera Modija, poseban fokus stavlja na vjerske fanatike i njihovu ulogu u montipajtonizaciji društva.

Pa tako jedna epizoda govori o vicu koji međusobno prepričavaju indijski muslimani, a glasi ovako:

Vidio sam čovjeka koji želi skočiti sa mosta i rekao mu “Nemoj!”
“Niko me ne voli”, odgovorio je.
“Bog te voli, da li vjeruješ u Njega?”, upitao sam ga.
“Da.”
“Jesi li musliman ili nemusliman?”
“Musliman.”
“I ja sam. Sunit ili šiit?”
“Sunit.”
“Ja takođe! Deobandi ili Barlevi?”
“Barlevi.”
“I ja isto. Tanzeehi ili Tafkeeri?”
“Tanzeehi”
“I ja. Tanzeehi Azmati ili Tanzeehi Farhati?”
“Tanzehi Farhati.”
“Isto. Tanzehi Farhati Jamija ul Uloom Ajmer, ili Tanzeehi Farlati Jamia ul Noor Mewar?”
“Tanzeehi Farlati Jamia ul Noor Mewar”
“Umri kafiru!”

Zamislimo sada unekoliko sličnu situaciju u današnjoj Srbiji.

Šeta patrijarh Irinej dunavskim kejom na putu na svoje radno mjesto i naleti na Vasilija Kačavendu koji drži pun džak evra u ruci i hoće da se, sa sve parama, baci u rijeku.
“Niko me ne voli”, plakao je siroti Vasilije. “Svi samo hoće moje pare.”
“Nije tako brate Vasilije. Bog te voli, a i mi te…hm… volimo na jedan specifičan način.”
“Ali ja ne vjerujem u Boga.”
“Ah dobro brate moj, ko još od nas u to vjeruje. Hajde daj mi ruku, ali najprije to što ti je u ruci, da te slučajno ne pretegne u vodu.”
“Ali ja sam gej” i dalje je plakao neutješni Vasilije.
“Ah, ko nije u današnjem vremenu”, očinsko-bratski ga utješi Irinej.
“A i pedofil”, zarida Vasilije još tužnije.
“Niko nije savršen brate moj. Evo možda si zapravo imao nedoumice oko one “Pustite dječicu da dođu meni”, ali, uz malo dobre hm… volje i sadržaja tog džaka koji želiš baciti bestraga umjesto da pomogneš našim humanitarnim nastojanjima, svima će biti jasno da si se malo zbunio u tumačenju.”
“Ali u za sve to mi se gade žene, posebno proklete lezbejke. Pogotovo ova odvratna Ana Brnabić.”
“Umri perverznjaku!”

Dakle, za razliku od Modijeve Indije, u kojoj postmoderno ludilo, barem u vicevima, ipak čuva određene vrijednosti, poput legitimacije dosljednog fanatizma, srpske zemlje su otišle na korak dalje. Crkvena administracija dolazi do negacije vlastite negacije. Naletim tako na intervju koji je episkop bački i novosadski, a inače i port-parol SPC, Irinej Bulović dao uglednom nedeljniku Pečat, te se zgrozio nad onima koji Srpsku pravoslavnu crkvu optužuju “za tolerisanje i podsticanje pedofilije”, a da “pritom, naravno, nisu obavješteni o moralu nekih drugih društvenih slojeva…”

Prema tome, nakon histerije oko održavanja benigne gej parade i istovremenog neobičnog blagog odnosa prema kriminalcima, seksualnim nasilnicima i pedofilima u vlastitim redovima, Crkva čini novi “zaokret” i nema nikakvih problema s tim da premijerka Srbije bude, ne samo Hrvatica iz partizanske porodice sa Krka (gdje su sada naricanja o Brozovom bogobornom režimu), nego i deklarisana lezbejka. Radi se, dakle, o potpuno ingenioznoj modifikaciji licemjerstva, prema kojoj crkveni oci, valjda, smatraju da se jednim licmjerstvom poništava drugo. To jeste, ako se javno potkopavaju vlastita načela, onda će i onih milon tajnih potkopavanja ostati u zamračenim sefovima i fiokama. Ako se patrijarh sada slika za gej premijerkom, a nekada je izjavljivao da su homoseksualci i pedofili jedno te isto, onda, tom logikom, nekažnjeni i potencijalno rehabilitovani pedofili u crkvi mogu odahnuti, jer je njihova organizacija odlučila zažmiriti i na “nemoral u drugim institucijama”. Pa zašto ne bi i u svojoj? Čak i onda kada njeni pojedini članovi postaju transinstitucionalni.

U tom smislu zamišljam nastavak našeg vica u kojem umirovljeni episkop Kačavenda preživljava svoj skok u Dunav, a u bolnici ga posjećuje portparol Bulović te sve krši ruke i nariče:

“Jesam li ti rekao Vasilije da se obavjestiš o moralu nekih drugih društvenih slojeva?”
“Pa to sam i uradio.”
“Pa što skoči onda?”
“Obavijestio sam se o tebi.”
“Crkni perverznjaku.”
“Džak s parama se suši na recepciji.”
“Oh, izvinjavam se Vaše preosveštenstvo.”

Vuk Bačanović

Vuk Bačanović je sarajevski istoričar, dugogodišnji novinar i urednik. Protjeran od sarajevske javnosti zbog drugačijeg mišljenja.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

2 KOMENTARA

Comments are closed.