Darko Momić: Uzmi sve što ti budžet pruža

1826
Darko Momić
Darko Momić je novinar i kolumnista. Počeo u Glasu Srpske, pisao za Tanjug, magazine Pravda, Faktor i Nedeljnik, najduže radio u Pressu RS, odnedavno ponovo u Glasu Srpske.

Pošto je počela sezona godišnjih odmora, političari će zapucati na egzotične i manje egzotične destinacije, gdje će se malo opustiti i napuniti baterije za nove radne pobjede, što mu dođe kao eufemizam za novo sluđivanje naroda.

Kao što i priliči, na odmoru će zapjevati svoje omiljene pjesme, a u narednim redovima možete pročitati šta će se sasvim izvjesno naći na repertoaru naših najvećih zvijezda. Političkih, naravno!

Predsjednik Srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik ne pjeva više baš iz sveg glasa hit Mitra Mirića „Ne može nam niko ništa“ (vidjeti pod RŽR Ljubija ili „crna lista“), a i ona Marinka Rokvića “Ovo je moja kuća“ odjekivaće Palatom Republike samo do oktobra naredne godine.

U svjetlu medijskih spekulacija o rekonstrukciji Vlade RS da se naslutiti da bi nova omiljena pjesma predsjednika RS mogla da bude „Nije život jedna žena“, a ako se ispostavi da je riječ o spekulacijama, onda će predsjednik da pada u sevdah uz Dinčin hit „Ti si žena za sva vremena“ .

Ukoliko dođe do rekonstrukcije i promjene na čelu Vlade, ne treba se iznenaditi ako aktuelnu premijerku, koja obožava pjesmu „Nesanica“, vidite kako pjevuši „Pusti me da nađem srcu lek“, „Šta će mi život bez tebe dragi“ ili „Ja ne mogu mila majko bez njega“ (bez bezobraznih konotacija, moliću lijepo!).

Ministar finansija Zoran Tegeltija kiti svirače uz „Sve sam pare potrošio“, pogotovo uz „Uzmi sve što ti budžet pruža“, dok ga u srce pogađa Džejeva pjesma „Imati, pa nemati“, a krišom pjevuši „Željka moja, moj otrove“. Koalicioni partneri, prije svega prvi vokal vladajuće koalicije Milorad Dodik lideru DNS-a Marku Paviću obavezno naručuje pjesmu „Ti meni lažeš sve“, na što mu on, namigujući opoziciji, uzvraća sa „Lažem sebe da mogu bez tebe“. Prvi socijalista Srpske Petar Đokić poznat je po tome da obožava najnoviji hit Halida Bešlića „Ja bez vlasti ne mogu da živim“, dok pridruženi član koalicije i šef Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić u Dodikovom društvu voli da se opusti uz hit Šabana Šaulića „Meni je s tobom sreća obećana“.

Malo je poznato da svi članovi vladajuće koalicije ministru policije Draganu Lukaču naručuju istu pjesmu kao i suspendovanom glavnom tužiocu BiH Goranu Salihoviću, a riječ je o hitu „Sačuvaj tajnu“.

Prisjećajući se vremena kada su posljednji put bili na vlasti u RS, opozicionari u Srpskoj na zajedničkim druženjima najčešće slušaju Miroslava Ilića i njegov hit „Jesen sedamdeset i neke“, a uoči svakih izbora mogu se vidjeti kako časte narod uz pjesmu „Dobro veče izgubljena nado“.

Lider najjače opozicione stranke Vukota Govedarica u prostorijama Kluba poslanika SDS-a sjetno pjevuši stihove Tome Zdravkovića „Ostao sam sam“, a kada stane za skupštinsku govornicu obožava da gromoglasno povede Bajagin hit „Pada Vlada“.

Član Predsjedništva BiH i počasni predsjednik PDP-a Mladen Ivanić svom nasljedniku na kormilu stranke Branislavu Borenoviću i ministru spoljnih poslova Igoru Crnadku obično naručuje „Isplači se na grudima mojim“, dok njih dvojica „šefu“ vole da naruče „Ljubav mi srce mori“ i „Hladno je, ugrij me“.

Lider radikala Milanko Mihajlica viđen je kako čežnjivo gleda u pečat svoje stranke i pjevuši „Ko te ima, taj te nema“, dok je Adam Šukalo padao u trans kada ugleda Aleksandra Vučića i čuje pjesmu „Kleo se, kleo“, a u posljednje vrijeme najviše voli da čuje „Tražiću ljubav novu“. I ostali političari imaju omiljene taktove, tako da bi bilo predugačko nabrajati ko uz koju pjesmu kiti svirce i razbija čaše, pa ćemo se zaustaviti na ovome, ali opšte poznato je da svi od reda padaju u sevdah uz Modelsice i „Pare, pare, pare“.

I tako, dok će političari na moru pjevušiti svoje omiljene hitove, narodu preostaje da se prisjeća punih fabrika, redovnih plata, ovjerenih knjižica, uplaćenih doprinosa, toplih obroka, pokojnog Luisa i njegove pjesme „Nekad bilo, moje milo“.

Darko Momić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA