Upis učenika u srednje škole 12. juna (VIDEO)

2534

Ministarstvo prosvjete i kulture RS raspisalo je konkurs za upis učenika u prve razrede srednjih škola koji počinje 12. juna.

Budući srednjoškolci sa područja Trebinja uglavnom su zadovoljni izborom zanimanja. Tri trebinjske srednje škole uvode nove smjerove, dok će učenicima u Gimzaniji „Jovan Dučić“ ove godine biti na raspolaganju samo opšti smjer.

– Želim da upišem ekonomsku, opšti smjer. Tu mi ide dosta društva iz mog razreda i sviđa mi se ta škola. Smatram da je dobar izbor škola, mislim da svako može naći nešto što ga zanima i što ga privlači da upiše to – rekla je učenica 9. razreda Marija Kulaš.

– Iskreno, ja nisam zadovoljna, nisu ni ostali iz razreda zadovoljni. Ja bih voljela da imam, pored gimnazije opšti smjer da bude i prirodno-matematički smjer ili društveno-jezički. Ja sam mislila da upišem prirodno-matematički, jer volim matematiku i nadarena sam, ali pošto nije bilo, rekla sam da ću opšti – dodala je Jovana Jelić.

U Trebinjskoj gimnaziji kažu da su prethodnih godina pokušavali da uvedu jezički i matematički smjer, ali da zbog malog interesovanja učenika, ove planove nisu uspjeli da realizuju.

– Mi u narednoj školskoj godini upisujemo četiri odjeljenja opšteg smjera. Bilo je nekih pokušaja u prethodnim godinama da to možda budu neki drugi smjerovi, međutim nije bilo dovoljno interesovanja kod učenika u osnovnim školama, tako da smo se mi odlučili da i u narednu školsku godinu upišemo četiri odjeljenja opšteg smjera – kazao je direktor Gimnazije „Jovan Dučić“ Trebinje Mišo Pešić.

Centar srednjih škola ove godine upisuje po jedno odjeljenje ekonomskog, poslovno-pravnog i medicinskog tehničara, ali i jedno kombinovano odjenjenje zanimanja konobar i kuvar. Direktor škole kaže da je svake godine sve više zainteresovanih učenika za upis na neki od smjerova u ovoj obrazovnoj ustanovi, ali ističe da se upisna politika mora formirati na nivou cijele Istočne Hercegovine, da se ne bi dolazilo do povećanja kadra, koji nikome neće biti potreban. Ova škola od uvodi i jedno odjeljenje potpuno novog smjera.

– U okviru struke poljoprivreda i prerada hrane, jedno odjeljenje tehničara hortikulture, to je zanimanje novo u nomenklaturi zanimanja u RS, tako da smo ga uveli među prvim školama u RS. Pretpostavljamo da će biti interesa od strane učenika, a s obzirom na ovu situaciju u Trebinju gdje je sve više ljudi i njihovih porodica bave se uzgojem aromatičnog bilja – istakao je direktor Centra srednjih škola, Trebinje Vasiljko Škrivan.

U tehničkoj školi u Trebinju učenicima su na raspolaganju zanimanja trećeg i četvrtog stepena, a upisuju se ukupno četiri odjeljenja. Učenici će moći da biraju između zanimanja trećeg i četvrtog stepana, a i u ovoj školu od ove godine uvode se novi smjerovi.

– Ove godine uvodimo novo odjeljenja u saobraćaju, a to je tehničar logistike i špedicije, što se tiče trećeg stepena u području mašinstva uvodimo, odnosno imamo staro odjeljenje 12 učenika automehaničar, a od od ove godine imamo novo područje elektrotehnike 12 učenika električar – rekao je direktor Tehničke škole Trebinje Nebojša Rudakijević.

Srednja muzička škola u Trebinjsku upisuje ukupno 14 učenika i to njih šest na vokalno-instrumentalni, te osam učenika na teoretski odsijek. Zbog velikog interesovanja za solo pjevanje u ovoj školu od naredne školske godine, vjerovatno će biti formiran i ovaj odsjek. Kada je riječ o upisu učenika u srednje škole na području cijele RS, prema podacima Ministarstva prosvjete i kulture, biće upisano ukupno 11 346 učenika.

Nova zanimanja biće tehničar CNC tehnologije iz struke mašinstva i obrade metala i tehničar informacionih tehnologija iz struke elektrotehnike.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA