Ukinute naknade za majke sa troje i više djece

1206

Skupština Crne Gore usvojila je Zakon o izvršenju odluke Ustavnog suda kojima je predviđeno ukidanje naknada za majke sa troje i više djece.

U glasanju su učestovala 42 poslanika vladajuće koalicije. Zakon je podržao 41 poslanik, a jedan je bio uzdržan.

Ustavni sud je 19. aprila ukinuo odredbe Zakona o dopunama Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti kojim su bile predviđene te naknade, ocjenjujući da nisu u saglasnosti sa najvišim pravnim aktom.

Ustavni sud je obavezao Vladu da u roku od tri mjeseca Skupštini Crne Gore podnese Prijedlog zakona za izvršenje te odluke.

Majke sa troje i više djece poručile su prije glasanja da će organizovati nove proteste ako poslanici usvoje Prijedlog zakona o izvršenju odluke Ustavnog suda kojim se ukidaju njihove naknade.

Korisnice naknada za majke sa troje i više djece provele su noć ispred zgrade Skupštine.

Majke su počele proteste 16. februara, nakon izglasavanja dopuna i izmjena Zakona o dječijoj i socijalnoj zaštiti kojim su im naknade smanjene 25 odsto.

Majke blokirale raskrsnicu kod hotela “Hilton”

Majke sa troje ili više djece, koje protestuju u Podgorici, blokirale su danas raskrsnicu ispred Hotela “Hilton” u tom gradu.

Nakon što su poslanici u Skupštini Crne Gore izglasali ukidanje naknada majkama sa troje ili više djece, žene koje su protestovale isred zgrade parlamenta pokušavale su da sruše zaštitnu ogradu, nakon čega su se uputile ka hotelu i na raskrsnici posjedale po ulici i blokirale saobraćaj.

Prethodno su, pokušavajući da probiju ogradu ispred crnogorskog parlamenta, pripadnike policije polivale vodom.

Predstavnica majki Željka Savković rekla je ranije tokom protesta ispred parlamenta da je danas “dan D” za majke u Crnoj Gori.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA