Udruženje “Četiri plus” ukazao na brojne probleme (VIDEO)

888

Redovna godišnja sjednica Skupštine republičkog Udruženja porodica sa četvoro i više djece „Četiri plus“ održana je danas u Trebinju.

Članovi supštine i lokalnih udruženja iz svih dijelova RS ukazali su na najznačajnije probleme ove populacije, a usvojeni su i zaključci o daljem djelovanju ovog udruženja s ciljem poboljšanja položaja ove populiacije.

Rješavanje problema nezaposlenosti, besplatno školovanje, ukidanje cenzusa na dječiji dodatak, te penzionisanje majki koje imaju četvoro i više djece, glavni su ciljevi za koje će nastaviti da se bore članovi republičkog Udruženja „Četiri plus“.

U više od 70 odsto ovih porodica na području RS, niko nije zaposlen, a veliki je broj i onih koji nemaju riješeno stambeno pitanje. U Udruženju su ljuti što se na njihov poziv da prisustvuju godišnjoj skupštini, osim predstavnika trebinjske lokalne uprave niko nije odazvao.

– Iz ministarstava svima kojima smo uputili zahtjeve nije niko došao. Nažalost evo i ovim činom sama ministrica pokazuje koliko ima i kakav ima odnos prema porodicama sa četvoro i više djece i koliko nas uvažava – rekao je predsjednik Udruženja porodica sa četvoro i više djece RS Jovan Radovanović.

Problemi ove populacje isti su u svim dijelovima Srpske, a u lokalnim udruženjima, kažu, nastoje na sve načine da se izbore za bolji položaj. Problem je, tvde, što se svaka lokalna vlast, ne odnosi isto prema ovoj poplaciji. Banjaluka i Doboj su rijetki gradovi Srpske u kojima djeca iz ovih porodica imaju besplatan vrtić. Roditelji poručuju da ne traže milostinju, već nastoje da se izbore za bolji položaj. Ipak, za dugoročno rješavanje problema ovih porodica potrebno je da se uključe svi nivoi vlasti.

– Mi zaista ne tražimo socijalu. Mi tražimo da budemo priznati kao roditelji, kao porodice, jer mislim da to zaslužujemo i mislim da ima novca za nas – istakla je predsjednik Udruženja „Četiri plus“ Trebinje Branka Vučurević.

– Kada govorimo o zapošljavanju, mi očekujemo reakciju Narodne skupštine gdje zapravo treba da se usvoji jedan pravilnik o zapošljavanju u kome se posebno tretira višečlanost. Dakle, to nije nešto za šta nam je potreban novac, postoje stvari koje nas ograničavaju zbog deficita novca, ali postoje one stvari gdje je samo pitanje dobre volje – dodala je predsjednik Udruženja „Budućnost četiri“ Doboj Olivera Nedić.

Kada je riječ o položaju višečlanih porodica na području Trebinja od predsjednika gradske skupštine danas je stiglo obećanje da će već od narednog mjeseca Grad Trebinje da uvede materinski dodatak, koji bi trebalo da iznosi između 50 i 150 maraka. Svjesni su, kažu, važnosti i značaja ovih porodica, posebno u vrijeme kada se cijala RS suočava sa negativnom stopom nataliteta.

– Grad Trebinje će iz toga razloga od jula mjeseca 2017. godine uvesti materinski dodatak na treće i četvrto dijete, koji će se isplaćivati redovno svih 12 mjeseci u toku godine, i njegova visina zavisiće između ostalog od ukupnog socijalnog statusa porodice. To je jedna od mjera koju ćemo sada preduzeti, naravno razmatraju se i neke druge mjere, ali ova je izvijesna – kazao je predsjednik Skupštine grada Trebinja Dragoslav Banjak.

Iz republičkog Udruženja „Četiri plus“ najavljuju da će ponovo poslati zvanične zahtjeve za prijem kod predsjednika Srpske, premijera, te u resorno ministarstvo. Od svojih zahtjeva, kažu, ne namjeravaju da odustanu. Iako su napravili značajan pomak, još mnogo toga treba da se uradi kako bi višečlane porodice konačno dobile mjesto u društvu, koje zaslužuju.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA