Ubijen slovenački glumac Gašper Tič

1712

Slovenija je šokirana nasilnom smrću Gašpera Tiča, glumca i predsjednika nacionalnog Društva dramskih umjetnika, kojega je u nedjelju u nerazjašnjenim okolnostima u Tičevom stanu u Trubarovoj ulici, u centru stare Ljubljane, nožem ubio 20-godišnjak.

Policija je u ponedjeljak potvrdila da je žrtva 44-glumac Gašper Tič, koji se proslavio brojnim ulogama na televiziji i filmu, a uz to je dobitnik više visokih državnih priznanja za svoj umjetnički rad, dok identitet ubice koji je pritvoren ne otkriva.

Ljubljančani koji su se u nedjelju šetali centrom grada i stanari susjednih zgrada primijetili su nakon 9 časova veliku prisutnost policije, a pristup zgradi u kojoj se dogodio zločin bio je onemogućen više časova.

Policija je, ne objavljući imena, potvrdila da je 20-godišnjak oštrim predmetom nakon svađe i međusobnog fizičkog sukoba ubio 44-godišnjaka, za kojega se kasnije potvrdilo da je poznati dramski umjetnik, dugogodišnji član Ljubljanskog dramskog pozorišta.

Policija nastavlja istragu i ne otkriva detalje zločina zbog interesa istrage, ali mediji koji se pozivaju na neslužbene izvore navode da je 20-godišnjak sam telefonom nazvao policiju i priznao da je ubio glumca.

Drugi neslužbeni izvori tvrde da su policiju oko 9 sati nazvali Tičevi susjedi zbog čudne galame i buke koja je dolazila iz njegovog stana.

Motivi i okolnosti tragedije, na koju s izrazima zaprepaštenja i saučešća i dalje reaguju glumčevi kolege i prijatelji, nisu poznati, a slovenački mediji juče i danas iznose detalje iz zanimljive Tičeve biografije i njegove profesionalne uspjehe.

Glumac Gašper Tič bio je poznat javnosti i po zapaženoj ulozi Franca Prešerna u nedavnom dugometražnom filmu, ali i satiričkim humorističkim emisijama koje je prije više godina imao zajedno sa svojom suprugom, takođe glumicom.

Porijeklom iz Kopra, zadnjih godina živio je u Ljubljani, nakon razvoda od glumice Nataše Tič Ralijan s kojom ima dvoje djece.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA