Srbija: U Vladu sa mrljama na biografiji

1645
Mandatarka za sastav nove Vlade Ana Brnabić

I na Istok i na Zapad, ali i utješna nagrada socijalistima i Ivici Dačiću za lojalnost. Ovako bi se mogla opisati nova Vlada Ane Brnabić koju Srbija dobija do kraja sedmice.

Mada je predsjednik Srbije, doskorašnji premijer, Aleksandar Vučić oduvijek tvrdio da mu niko sa strane neće krojiti vladu, buduća premijerka, školovana u SAD, karakteriše se kao podilaženje Vašingtonu i EU, dok lider Srpske narodne partije Nenad Popović i ministar novouvedenog resora za inovacije ne krije ogromnu privrženost Rusiji.

Kabinet Brnabićeve s novim foteljama dobija na glomaznosti, pa se u javnosti tumači kao “poskupljenje vlasti” i razmetanje novcem dok je štednja naroda i dalje na snazi. Uvođenje Ministarstva ekologije bilo je i prilika za podsjećanje da je taj resor ukinut na Vučićevom talasu dolaska na vlast, da bi sada bio vraćen.

Branko Ružić
Branko Ružić
Dok Palma njiše grane

Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma je, i pored prijetnji da bi mogao da ispadne iz vlasti, doslijedan stavu da neće podići ruku za Anu Brnabić u Skupštini Srbije. Neki bivši poslanici, poput Zorana Ostojića, smatraju da ovaj stav Markovića prije ima veze sa događanjima oko istrage o ubistvu jagodinskog novinara Milana Pantića nego sa seksualnom opredjeljenošću mandatarke.

Vladu proširuju Branko Ružić, koji će voditi državnu upravu i Goran Trivan – ekologiju. Obojicu SPS-ovaca su u javnosti pratili “repovi”, pa je Ružić u medijima provlačen kao “tajkunski eksponent”, jer nije krio bliskost sa vlasnikom “Zekstre” Draganom Đurićem. Ovom biznismenu je tada kao ministar za EU organizovao slavlje u čast izlaska iz pritvora.

Uslikan je i sa “roleksom” na ruci, vrijednim 10 000 evra, a naširoko je objavljivano i da je pokušao da sakrije da je vlasnik luksuznog dupleks petosobnog stana od skoro 200 kvadrata na Banovom brdu, čija je vrijednost tada procjenjivana na 450 000 evra. Bez mrlja nije ni biografija Gorana Trivana koji je od 2008. godine gradski sekretar za zaštitu životne sredine.

Goran Trivan
Goran Trivan

U javnosti je 2001. odjeknulo da je uhapšen u Kladovu zbog sumnje u krivično djelo podstrekivanja kojim je Omladinski kamp Karatas kod Kladova oštećen za 6,5 miliona dinara. Mediji su pisali da je kampu sa računa HE Đerdap uplaćen novac iskorišten da se Trivanu kupi stan u Beogradu. Oslobođen je 2015. godine zbog apsolutne zastarjelosti.

Najave iz naftalina

Ministarka bez portfelja za EU integracije Jadranka Joksimović dobija resor u toj oblasti, dok ostalih 13 ministara i dva bez portfelja ostaju na dosadašnjim pozicijama. Potpredsjednici Vlade Srbije, kojih je četvoro, takođe se neće mijenjati. Međutim, iako nova Vlada nije ni ustoličena, tabloid blizak predsjedniku Srbije već juče je najavio da će krajem godine doći do njene rekonstrucije.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA