U nedjelju stiže zahlađenje

1029

U Republici Srpskoj se i narednih dana očekuje toplo vrijeme, a do kratkotrajnog zahlađenja doći će u nedjelju, 2. jula.

U Hidrometeorološkom zavodu Republike Srpske Srni je rečeno da će danas biti najtopliji dan u većini krajeva, dok će se u naredna dva ili tri dana vrućine premjestiti ka istoku.

Danas se očekuje maksimalna temperatura do 37 stepeni Celzijusovih, dok će se sutra temperatura kretati od 21 do 37 stepeni.

– Noćas nas očekuje prolazno naoblačenje koje može donijeti kratkotrajne pljuskove sa grmljavinom, a prije toga počeće da duva jugo koji će biti umjeren i jak – rekla je dežurni meteorolog Milica Đorđević.

Sutra će biti slično vrijeme, te se u prvom dijelu dana očekuje umjeren do jak jugo, pogotovo u brdovitim predjelima Krajine, koji će dodatno pojačavati osjećaj nelagodnosti i visoke temperature.

Naročito vruće u četvrtak i petak, 29. i 30. juna, i subotu, 1. jula, biće na jugu, gdje će temperatura u mnogim predjelima dostizati i 40 stepeni Celzijusovih.

Vikend će donijeti postepeno osvježenje, prvo u subotu na sjeveru i zapadu, uz povremenu kišu i pljuskove, dok će u nedjelju u većini krajeva temperatura vazduha pasti ponegdje i do 15 stepeni u odnosu na ove vrućine.

Đorđevićeva je navela da je proteklih dana temperatura vazduha bila znatno viša od prosječne za ovo doba godine.

– Ove vrućine, ipak, više odgovaraju za jul ili avgust, a nikako za jun – rekla je ona.

Prema njenim riječima, srednja temperatura u junu bila je dva do tri stepena iznad prosjeka zbog kratkih perioda zahlađenja.

– Ako posmatramo samo posljednjih desetak dana, temperatura je u većini krajeva bila za pet do šest stepeni iznad prosjeka – rekla je Đorđevićeva.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA