Troje uhapšenih u izbornom danu na Kosovu

610

Tri osobe uhapšene su tokom izbornog dana na Kosovu i Metohiji, a tužilaštvo je podnijelo krivične prijave protiv sedam osoba zbog zloupotrebe izbornog procesa i narušavanje slobode glasanja.

U Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) je rečeno da je tokom dana zabilježeno nekoliko slučajeva pokušaja zastrašivanja i narušavanja izbornih pravila.

-U Peći je uhapšeno jedno lice kod kojeg je pronađena torba sa više glasačkih listića- naveli su u CIK-u, ali nisu saopštili kojoj političkoj opciji pripada uhapšeni Albanac.

Poslije anonimne prijave u Goraždevcu je priveden član Privremenog organa srpske opštine Peć Ranko Zdravković i u toku je njegovo saslušanje.

U Uroševcu i u selu Budriga u opštini Parteš uhapšene su dvije osobe albanske nacionalnosti i one su zadržane u policijskim stanicama.

Kosovsko tužilaštvo saopštilo je da je podnijelo pet krivičnih prijava protiv sedam osoba iz Prištine, Uroševca, Prizrena i Peći.

Iz tužilaštva navode da je svima na teret stavljeno krivično djelo zloupotreba izbornog procesa i narušavanje slobode glasanja.

Današnje vanredne parlamentarne izbore na Kosovu i Metohiji prati stotinjak tužilaca i radnika tužilaštva.

Na sjeveru Kosova i u opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom, osim u Partešu, nisu zabilježeni incidenti koji mogu uticati na regularnost izbora.

Kosovska policijska služba sa povećanim brojem ljudstva prati izbore, a njene patrole raspoređene su u blizini svih biračkih mjesta.

Birališta se zatvaraju u 19.00 časova, a prema nezvaničnim procjenama očekuje se izlaznost od oko 35 odsto. Pravo glasa na ovim vanrednim parlamentarnim izborima ima oko 1,9 miliona građana.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA