Trka Beograd – Banjaluka: Svjetska, a naša

771
Trka Beograd - Banjaluka
Detalj sa ovogodišnjeg, 11. izdanja tradicionalnog biciklističkog takmičenja

Tradicionalna trka Beograd – Banjaluka od naredne godine bi trebala biti dio najjače, prve kategorije Međunarodne biciklističke unije.

Organizatori takmičenja juče su i zvanično poslali prijavu na adresu UCI-a, što znači da će na 12. izdanju učestvovati neke od najboljih svjetskih ekipa koje nastupaju na Điro d’ Italiji, Tur d’ Fransu, Vuelti…

UCI dala pozitivne ocjene

Trka Beograd – Banjaluka odavno je ispunila sve organizacione uslove za ulazak u elitno društvo. Posljednje izdanje završeno 30. aprila ove godine još jednom je to i potvrdilo. Komesari UCI dali su pozitivne ocjene i složili se da je trka prerasla drugu kategoriju, što je potvrdio i član Međunarodne biciklističke unije Ed Buše.

– Trka ima sve uslove da pređe u elitni rang, bilo bi gubljenje vremena da još godinu ili dvije ostane na istom nivou – rekao je Buše.

TV prenos

Trka Beograd - Banjaluka

Organizatore trke odmah po prijavi su kontaktirali čelni ljudi Europorta, sa ponudom o prenosu.
– Cifra izgleda nevjerovatno za naše prilike, – 800 000 maraka. Ipak, mjesec dana najave, deset sati prenosa, uz emisije poslije svake etape odlična su prilika za promociju turizma. Minut programa na Eurosportu košta desetine hiljada evra, tako da je ovo povoljna ponuda o kojoj moramo da razgovaramo sa nadležnim ministarstvima – jasan je Kuvalja.

Pohvale iz najviših krugova svakako gode i predstavljaju satisfakciju za uložen trud svih prethodnih godina. Ipak, prelazak u najviši rang znači još više posla.

– Presrećni smo što smo dobili ovakvu priliku. Nije mala stvar ući u društvo najboljih, pogotovo kada se zna od čega smo krenuli. Prijavio sam etapnu trku koja bi trajala tri dana, što znači da će nam biti potrebna još dva grada domaćina, pored dosadašnjih Beograda, Bijeljine, Teslića i Banjaluke. Poučeni pozitivnim iskustvom ovih gradova, već su se javili predstavnici potencijalnih domaćina i izrazili spremnost da ugoste karavan. Bez obzira što je do trke ostalo praktično 11 mjeseci, uskoro ćemo razgovarati sa svima. Čeka nas veliki posao – jasan je direktor trke Vladimir Kuvalja.

Potrebno 180 000 maraka

Kako bi trka Beograd – Banjaluka bila na svjetskom nivou, potrebno je duplo više novca nego do sada.

– Ekipe iz grand tura u prosjeku traže desetak hiljada maraka za dolazak. Jednostavno takva su pravila. Pored toga, nagradni fond je mnogo veći, tako da nam je potrbno bar 60.000 maraka dnevno, onosno 180.000 za kompletnu trku. Smatram da to nije mnogo novca s obzirom na benefite koje država i gradovi domaćini mogu da dobiju. U organizaciju se zato još više moraju uključiti i institucije – zaključio je Kuvalja.

De. M.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA