“Telemah” kažnjen zbog kršenja propisa

707

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) izrekla je kompaniji “Telemah” iz Sarajeva kaznu od 150 000 KM radi kršenja uslova dozvole i propisa.

Postupak je pokrenut nakon prijave da je “Telemah”, bez pribavljenog prava korištenja, na području Zenice postavio oko 70 kilometara mreže za kablovsku televiziju koristeći se stubovima elektrodistributivne mreže u vlasništvu “Elektroprivrede BiH”.

U postupku je utvrđeno da je pravosnažnom presudom Opštinskog suda u Zenici, od 18. maja 2016. godine, “Telemah”, protivno volji “Elektroprivrede BiH”, kao vlasnika elektroenergetskih objekata, na trafo-područjima u Zenici zauzeo 1 845 stubova niskonaponske elektrodistributivne mreže dužine 73 800 metara za neovlašteno postavljanje elektronske komunikacione mreže namijenjene za pružanje usluga kablovske televizije.

Utvrđeno je da prekršaj u ovom slučaju predstavlja objektivnu povredu zasnovanu na činjenici bespravnog korištenja tuđe mreže radi obavljanja poslovne djelatnosti.

Žalba izjavljena protiv ovog rješenja ne odlaže izvršenje.

Iz RAK-a podsjećaju da su upozoravali proteklih mjeseci da su hiljade stubova elektrodistributivne mreže i javne rasvjete, kilometri kablovskih kanalizacija, kao i prokopi javnih i privatnih površina, bespravno uzurpirani instalisanim mrežama koje rade bez upotrebnih dozvola koje izdaju opštinski organi.

– Masovnost ove pojave uzrokuje ozbiljnu nelojalnu konkurenciju na tržištu, a štetu trpe svi korisnici javnih telekomunikacionih usluga. Osim toga, ovo znatno umanjuje konkurentnost i tržišnu vrijednost operatora koji su još u javnom vlasništvu – navodi se u saopštenju.

Iz RAK-a dodaju da će uspostavljanjem pune zakonitosti i racionalnim pristupom građenju, uz korištenje već raspoložive fizičke infrastrukture i telekomunikacionih kapaciteta, svi građani BiH, bez obzira na stepen razvijenosti sredine u kojoj žive, imati mogućnost pristupa mrežama i uslugama velikih brzina.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA