Tegeltija: Pravosuđe radi bolje nego prije

728

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH Milan Tegeltija izjavio je danas da pravosudni sistem BiH funkcioniše bolje nego prije, te da je rasprava tokom današnje tematske sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH o stanju u pravosuđu predstavljala različito viđenje iste stvari.

– Međutim, svaki put kad bilo koji političar progovori i iskoristi skupštinsku govornicu ili medij da priča o pojedinačnom predmetu u pravosuđu koji je u toku i nije završen, on vrši pritisak na pravosudne institucije – rekao je Tegeltija novinarima.

On smatra da građani imaju razloga da vjeruju u pravosuđe, koje sasvim sigurno može da ima nedostatke kao sistem, ali zato postoji regulatorno tijelo koje treba da ispravlja nedostatke kada ih uoči.

Tegeltija je napomenuo da činjenica da je neko od sudija ili tužilaca nekada bio dio političke partije ne mora ništa da znači.

– To nije isključujući faktor za bilo koga. Sudije su građani, prije svega, ove zemlje, oni su dijelovi ovog društva i imaju pravo da se bave svim aktivnostima koje su u društvu dozvoljene, ali onog trenutka kada se opredijele za pravosudnu profesiju, pravosudnu funkciju, u tom trenutku prestaje njihov politički angažman – poručio je predsjednik VSTS-a BiH.

On je dodao da sudije i tužioci moraju da vode računa o percepciji javnosti da nijedna politička opcija nema uticaja na njegov rad, te da zbog toga ne bi smjeli biti članovi, a kamoli rukovodioci političkih stranaka.

Odgovarajući na pitanje zbog čega je najviše kritike na rad pravosuđa izrečeno od predstavnika vlasti na nivou BiH, Tegeltija je rekao da smatra da su paušalne i populističke ocjene da je pravosuđe pod političkom kontrolom.

– Ne razumijem pod čijom kontrolom bi mogao biti pravosudni sistem, pod kontrolom opozicije? To je paušalan prigovor, vrlo populistički, oslanja se na opštu percepciju građana da je sve u ovoj zemlji politizovano, ali za takve tvrdnje niko nikada nije dao nikakav argument – dodao je on.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA