Šta nam je Apple pripremio za ovu godinu? (VIDEO)

660

San Jose je bio domaćin tradicionalne Appleova razvojne konferencija WWDC (worldwide Developers Conference), a preko 5 000 developera okupilo se u McEnery Convention Centeru da bi vidjeli šta su Tim Cook i ekipa iz Applea pripremili za 2017. godinu.

U nešto više od dva i po sata, kompanija iz Cupertina predstavila je sve svoje hardverske i softverske novotarije na svim svojim platformama, a ako nemate živaca slušati skoro trosatnu tiradu o tome zašto su njihovi proizvodi bolji od konkurentskih, donosimo vam skraćeni pregled svega što su predstavili.

Apple HomePod

Amazonov Echo i Googleov Home dobili su konkurenciju. Naime, Siri je preselila u HomePod, Appleov novi pametni zvučnik koji pokreće njihov A8 čip. Istina, ponovno kasne za drugima, ali Apple se ponovno može pohvaliti superiornim dizajnom. Uređaj prilagođava zvuk tako da ispunjava vašu prostoriju, a uz pomoć šest mikrofona koji se nalaze u HomePadu možete komunicirati sa Siri koja vam može pomoći kod svega na potezu od izbora muzike do prognoze vremena. HomePod će se na tržištu naći u decembru i cijena je 350 dolara.

Najmoćniji Mac na tržištu

Kao što biste i očekivali od svakog novog računara i ovo je najsnažnije koje postoji, a to je slučaj i sa novim iMac Pro računarom koju je smješten u isto odlično dizajnirano kućište na koje smo od Applea i navikli. Radi se o procesoru od 22 teraflopa, memoriji od 128 gigabajta i tvrdim diskom od četiri terabajta. Sve to (tastatura i trackpad) dolazi u space gray boji, a Apple je odlučio da osvježi i kompletnu liniju njihovih MacBookova i iMacova koji će biti brži zahvaljujući Intelovim Kaby Lake procesorima. Novi MacBook Pro i iMac koštaće 1300 dolara dok ćete za iMac Pro morati izdvojiti 5 000 dolara. Naravno, to je previsoka cijena za prosječnog korisnika, ali ako tražite “zvijer” i ne gajite antipatije prema Appleu, ovo je dobra stvar za vas.

High Sierra macOS

Novi operativni sistem nosi naziv High Sierra i osvježava više manje sve na vašem računaru. Safari je 80 posto brži (tako tvrde u Appleu), blokira automatsko puštanje video sadržaja i donosi napredni sistem zaštite privatnosti. Mail koristi manje memorije na vašem telefonu, Photos automatski sortira vaše fotografije zavisno od toga ko se na njima nalazi, a tu je i novi Apple File System. Korisnici će ga moći isprobati ove jeseni.

Amazon na Apple TV-u

Apple TV ima već više od 50 partnera koje su integrisali u svoju aplikaciju pa pokriva sve od Netflixa i Hulua do HBO Goa. Listu je obogatio Amazon pa možete koristiti njihovu Prime Video bazu podataka. Ovo je ujedno i priprema za Apple TV koji će od jeseni biti u stanju da vrti i 4K sadržaj.

Umjetna inteligencija na Apple Watchu

Nova “lica” na vašim satovima uskoro će biti pametnija zahvaljujući Siri koja automatski prikazuje informacije koje su vam najvažnije zavisno od toga koje aplikacije najčešće koristite. Prikazivaće vam događaje koje ste zabilježili u svom kalendaru, podsjećati vas na sastanke, a WatchOS 4 pomagaće vam i kod treniranja da biste što brže postigli zacrtane ciljeve. Možete čak sinhronizovati playliste da biste ih slušali uz pomoć AirPodova dok vježbate. Čak i kad vaš pametni telefon nemate uz sebe. Sve ovo stiže ove jeseni.

iOS 11

Sve što su mogli, Appleovci su potrpali u svoj novi operativni sistem. “Maps” dobiva neka unapređenja, aplikacija “Photos” stvara loopove vaših live fotki, Messages dobiva nove aplikacije, a jedna od njih je Apple Pay koji vam omogućava da plaćate uz pomoć poruka. App Store će također biti osvježen, baš kao i Control Center koji sve vaše notifikacije trpa na jednu stranicu. Naravno, sve ovo stiže kasnije ove godine.

Proširena stvarnost na iPhoneu

Apsolutno svi rade na proširenoj stvarnosti koja je novi hit, a ni Apple nije izuzetak. Iako još ne znamo kako će i što developeri iskoristiti nove mogućnosti koje im omogućuje ARKit, možemo pretpostaviti da će se raditi o video igrama, info aplikacijama ili nečem trećem. Uglavnom, stotine miliona Appleovih uređaja dobiće proširenu stvarnost i Apple će tako postati najveća AR platforma na svijetu.

Siri je pametnija

Siri je dobila novi glas i puno je funkcionalnija. Ako želite da vam nešto prevede na kineski, moći će i to jer stiže pet novih jezika. Moći će vam pomagati kod svakodnevnih obaveza, plaćanja, a Appleova asistentkinja moći će lakše da predviđa vaše potrebe. Na primjer, ako neprestano tragate za hotelima u nekoj državi, u vašem Apple Newsu pojavit će se više informacija o toj državi.

Novi iPad Pro

Novi iPad Pro je 20 odsto veći (10,5 inčni displej i najbrži je model u ponudi jer pokreće ga šestojezgreni A10X Fusion procesor. Po prvi put imaćete HDR video na iPadu, ima i kameru koju poznajemo sa sedmice, Apple Pencil bolje će funkcionisati, a najmanji model je onaj od 64 gigabajta memorije. Manji model koštaće 650, a veći (onaj od 12,9 inča) 800 dolara.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA