SRPSKACAFE saznaje: Šta se krije iza pobune u gradiškom SDS-u!?

4916
Đorđo Krčmar

Raskol u gradiškom SDS-u je podijelio Opštinski odbor na dvije struje, a ona okupljena oko poslanika u PS BiH Đorđe Krčmara sada se otvoreno okrenula protiv Mirka Samardžije, nedavno izabranog predsjednika, ali izgleda i lidera stranke Vukote Govedarice!

Sukob je kulminirao preksinoć, kada je grupa članova Opštinskog odbora SDS Gradiška, okupljena oko Đorđe Krčmara, demonstrativno napustila sastanak, kome je prisustvovao i lider SDS-a Vukota Govedarica. Pomenuta grupa je dan nakon napuštanja sastanka održala i konferenciju, na kojoj su izrazili nezadovoljstvo stanjem u stranci.

Pozadina sukoba

Đorđo Krčmar, poslanik SDS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, donedavno je bio predsjednik OO ove stranke u Gradišci, i upravo je njegov neuspjeh da bude reizabran na ovu poziciju jedan od glavnih razloga nezadovoljstva struje koja stoji uz njega.

Slavko Dunjić
Slavko Dunjić

– On i Slavko Dunjić su godinama bili najbliži saradnici, a uz to su i kumovi. Nakon raskola u gradiškom SDS-u 2014. godine, Dunjić je prešao u Izvorni SDS, čiji je jedan od osnivača. Tada je među njima došlo do razlaza, koji je bar u javnosti, eskalirao oštrim međusobnim optužbama. Krčmar je ostao na čelu SDS-a i stao uz tadašnjeg načelnika opštine Zorana Latinovića – ističe naš sagovornik.

Međutim, Krčmar je, tvdi on, u predizbornoj kampanji pred prošlogodišnje lokalne izbore pokazao veliku pasivnost, pravdajući se zauzetošću drugim poslovima.

– Takođe, u kampanji je donekle kritikovao Dunjića, ali je izbjegavao kritikovati aktuelnog načelnika Zorana Adžića i SNSD, i to je radio samo “onoliko koliko se mora”. Tako pasivan SDS, svom kandidatu Latinoviću dao je vrlo mlaku podršku i kampanju sa mnogo propusta. Na izborima je stranka doživjela katastrofalan poraz, te osvojila samo pet odborničkih mjesta – kaže naš sagovornik.

Odmah nakon izbora, najviše zbog nezadovoljstva rezultatom i neradom Krčmara i pojedinaca oko njega, došlo je do velikog nezadovoljstva unutar OO SDS.

Mirko Samardžija
Mirko Samardžija

– Od pet odbornika, Vujadin Miljić je ubrzo napustio SDS i sada djeluje kao “nezavisni odbornik”, a na sjednicama djeluje kao dio skupštinske većine okupljene oko SNSD-a. Zbog sukoba unutar stranke nije formiran jedinstven klub odbornika i van njega je ostao Mirko Samardžija, koji sve vrijeme nije podržavao Krčmara, te je blizak bivšem načelniku Latinoviću – kaže izvor SrpskaCafe-a.

Sa druge strane su predsjednik SDS-ovog “krnjeg” kluba Saša Lazić, te Ljubiša Igumanović i Vanja Stojnić.

– Posljednja se odavno dovodi u vezu sa DNS-om i njihovim ministrom Danom Maleševićem. Poznato je da je mimo konkursa dobila posao u školi, iako još uvijek nije diplomirala, a do diplome, navodno, nedostaje još nekoliko položenih ispita.

Zbog lošeg izbornog rezultata, odbor je raspušten, a kao novi predsjednik je izabran Samardžija, što Krčmar i njemu bliski ljudi, kako tvrdi izvor SrpskaCafe-a, nikako ne mogu da prihvate te su krenuli pružati otvoreni otpor novom stranačkom rukovodstvu.

Taktičko pomirenje

Izvor SrpskaCafe-a ističe da nezadovoljni SDS-ovci sve češće javno govore o mogućem napuštanju stranke i političkoj promjeni kursa.

– Za razliku od Krčmara, njemu bliski ljudi, naročito Lazić, ne znaju da ćute, pa su počeli javno da se hvale kako će ići u stranku „koja im više da“. Takođe, javno pričaju i kako od SDS-a nema ništa – tvrdi naš sagovornik.

Nenad Stevandić
Nenad Stevandić

Navodno, u pripremi je i pomirenje sa Slavkom Dunjićem, a prema pojedinim informacijama, Krčmar je intenzivno na vezi sa liderom Ujedinjene Srpske Nenadom Stevandićem. Treba napomenuti da je, u međuvremenu, Dunjićev Izvorni SDS postao dio Ujedinjene Srpske.

– Saša Lazić je, dok je Dunjić bio u SDS-u, bio jedan od njemu bliskih ljudi. Nakon Dunjićevog napuštanja stranke, razišao sa sa njim, ali je sada pokrenuta priča o njihovom pomirenju. Lazić je na vrlo prost način, ne štedeći riječi u predizbornoj kampanji, kao kandidat SDS-a prozivao samog Dunjića, ali i Tihomira Mihajlovića, Dunjićevu desnu ruku, inače v.d. direktora Doma zdravlja i predsjednika OO Ujedinjene Srpske. Nazivao ih je papcima, lopovima, a Mihajlovića i dezerterom – ističe naš izvor.

Međutim, tvrdi on, sve se proteklih dana preokrenulo, a teške riječi su, izgleda, zaboravljene.

– Osim što ga javno hvali po gradu, Lazić, inače zaposlen u Domu zdravlja, u četvrtak je i na sjednici Skupštine otvoreno hvalio “svog direktora Mihajlovića” i način na koji pomenuti vodi Dom zdravlja – tvrdi naš izvor.

Krčmar pregovara sa DNS-om?!
Dragutin Rodić
Dragutin Rodić

Kako ističe naš izvor, ljudi bliski Krčmaru tvrde da se SDS-ov poslanik proteklih dana nekoliko puta sastajao sa DNS-ovim Dragutinom Rodićem u Laktašima.

– Jednom od tih sastanaka prisustvovao je i Nikola Kragulj iz SNSD-a, bivši načelnik, a sada savjetnik načelnika opštine Gradiška. Navodno, Krčmar razmatra mogućnost ulaska u DNS, koji bi ga zauzvrat iduće godine kandidovao za poslanika, jer je svjestan da mu na listi SDS-a, nakon poraza njegove struje u Gradišci, nema mjesta – ističe izvor SrpskaCafe-a.

Naš sagovornik ističe da bi Krčmar, ukoliko bi ušao u DNS, toj stranci dao dodatni ucjenjivački kapital prema SNSD-u, jer bi on mogao biti još jedan glas za akcize u Parlamentu BiH.

– Kažu da upravo takvu pogodbu ovih dana DNS i pravi sa Krčmarom. Takođe, mediji bliski vlasti drže stranu Krčmaru, što je lako uočljivo. Ekipa oko Krčmara je i protiv Vukote Govedarice, jer ih je “sklonio” iz prvog plana. Zato, sa druge strane, prilično simpatišu Ognjena Tadića i njegove javne nastupe, koji su dobili na intenzitetu posljednjih dana. Lako je vidjeti u kojem pravcu će se sve dalje razvijati – zaključuje naš izvor.

Sa druge strane, Krčmar odbacuje mogućnost prelaska u neku drugu stranku. Na jučerašnjoj konferenciji za medije naglasio je da će i dalje djelovati u Klubu poslanika SDS-a u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Traže smjenu Milana Tamindžije
Traže smjenu Milana Tamindžije
Traže ostavku

Podsjećamo, Krčmar, odbornici Lazić i Stojnić, te članovi Opštinskog odbora SDS-a Milovan Smiljanić i Boško Puljarević, na juče održanoj konferenciji za medije zatražili su Samardžijinu smjenu.

– Predsjednik Opštinskog odbora SDS-a Gradiška Mirko Samardžija pokušao je na konstitutivnoj sjednici, bez ikakvih konsultacija, da kooptira 11 članova u ovo stranačko tijelo, zbog čega Opštinski odbor nije konstituisan ni mjesec i po dana od održane Izborne skupštine – poručili su oni.

Krčmar je dodao da je Samardžija mimo Statuta stranke predložio tri člana za Glavni odbor SDS-a, što je vrh stranke odobrio. On je naglasio i da vrh stranke mora da vrednuje izborni rezultat, a ne da daje podršku na osnovu ličnih simpatija.

– Ako je to tako, onda je SDS u problemima, a vrh stranke nije dorastao da vodi tako veliku političku organizaciju. Ovo pitanje biće na dnevnom redu Glavnog odbora SDS-a jer ovo nije problem samo Gradiške, nego i cijele stranke – rekao je Krčmar.

Lazić je naveo da Govedarica nije direktno odgovorio na pitanje da li se odriče Đorđe Krčmara koji je 2014. godine na izborima za parlament BiH osvojio 21 000 glasova.

Sukobi će, sve su prilike, tek eskalirati.

Ognjen Tešić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA