SrpskaCafe pita: Amnestira li opozicija DNS od odgovornosti?!

2139
DNS je trenutno u najkomfornijoj situaciji... U vlasti, ali bez odgovornosti

Od kada su u NSRS oborili prijedlog Vlade RS, i spriječili prodaju rudnika “Ljubija” firmi Evgenija Zotova, iz Saveza za promjene ne prestaju sa lijepim riječima upućenim DNS-u!

Odmah nakon što je lider DNS-a Marko Pavić objavio da neće podržati prodaju Ljubije, opoziciona “ploča” se promijenila. Prvi koji je javno uputio pohvale DNS-u bio je NDP-ov Zdravko Krsmanović, koji je otišao korak dalje te pozvao DNS da zajedno prave treći blok.

Pozitivno pozicioniranje

O mogućoj saradnji sa strankom Marka Pavića redom su poljednjih mjeseci govorili mnogobrojni opozicionari, a da žele dobre odnose sa DNS-om pokazali su proteklog vikenda kada su se pojavili na izbornoj skupštini stranke. Predsjednik Glavnog odbora SDS-a Milan Miličević, nakon Pavićevog reizbora, pričao je o „novom pozitivnom pozicioniranju DNS-a na političkoj sceni Srpske”.

Pavić: Nemamo konflikt ni sa kim

marko pavic(1)Komentarišući činjenicu da su, pored koalicionih partnera, na DNS-ovoj izbornoj Skupštini, prisustvovali i predstavnici opozicije, kao i SDA, novi-stari predsjednik ove stranke Marko Pavić je rekao da je to DNS-u najveće priznanje.

– Nikada nismo imali bilo kakav konflikt ni sa kim iz opozicije i nema nikakvog razloga da oni ne dođu. Niste nikada čuli nikakve naše izjave koje bi imale neku ličnu konotaciju blaćenje nekoga i slično. Zato nema niko razloga da ne dođe – rekao je Pavić.

– Dolazak predstavnika naše stranke na večerašnji događaj je po meni odraz političke kulture koja nažalost često ne postoji na ovim prostorima među političkim partijama. Drugi bitan razlog što se tiče SDS-a jeste što mi sa DNS-om već u jednom kontinuitetu imamo kontakte i razgovore, kao i jako dobru saradnju sa DNS-ovim ministrima u Vladi RS – rekao je Miličević.

Odlazak opozicionara na Pavićevu „feštu“ nije iznenadio javnost, ali „pohvale DNS-ovim ministrima“, i priče o „pozitivnom pozicioniranju“ ove stranke, svakako jesu. Jer, niti su preduzeća, na čijem je čelu DNS-ov kadar, počela pozitivno poslovati, niti je troje DNS-ovih ministara naprasno počelo obavljati posao bolje nego u prethodne gotovo tri godine. Takođe, odgovornost DNS-a, koji je jedan od najbitnijih karika vlasti proteklih 10 godina, i partija koja je omogućila višedecenijsku vladavinu SNSD-a Milorada Dodika, više se ne poteže. Bar ne glasno, kao ranije.

Jedini opozicionar koji se javno usprotivio saradnji Saveza za promjene sa DNS-om, jeste Adam Šukalo, koji je 2014. bio u savezu sa strankom Marka Pavića, a nakon šest mjeseci djelovanja unutar parlamentarne većine, zajedno sa Goranom Đorđićem, taj savez napustio i prešao u opoziciju.

– Šta se ovo dešava, lideri opozicije gosti na izbornoj skupštini režimske stranke? – napisao je na Tviteru Šukalo, koji je poslanik u Narodnoj skupštini RS, komentarišući odlazak opozicionih funkcionera na DNS-ov reizbor Pavića kao predsjednika stranke.

Opozicija narušava kredibilitet

Šukalo u razgovoru za portal SrpskaCafe ističe da je kohabitacija sa strankama koje pripadaju režimu jedna od velikih i ozbiljnih nedosljednosti opozicije u Srpskoj.

Adam Šukalo
Adam Šukalo

– Opozicija na taj način narušava svoj kredibilitet i gura građane koji su protiv ove vlasti u sve veću apstinenciju. Iz tog razloga smatram da bilo kakav predizborni dogovor ili šurovanje sa DNS-om ne dolazi u obzir! Ukoliko ćemo to raditi sa DNS-om, zašto ne onda i sa SNSD-om, koja je razlika između te dvije stranke? – pita Šukalo.

Iz tog razloga, kaže naš sagovornik, ako se može sarađivati sa DNS-om, onda se može sarađivati i sa SNSD-om, što je neprihvatljivo.

– Lično, da sam to želio, danas bih bio u vladajućoj koaliciji, a ne bih bio jedan od dva poslanika u Narodnoj skupštini RS koji su praktično napustili vladajuću većinu i otišli u opoziciju. To je obrnut transfer od onog koji je poznat u Republici Srpskoj, da opozicioni poslanici prelaze u vladajuće strukture zbog koristi – kaže Šukalo.

On navodi da je ovo posljednji momenat da se opozicija uozbilji i uzme stvari u svoje ruke.

– Ovakvim opozicionim radom i djelovanjem te uslovima koje je izdiktirao režim, opozicija u Srpskoj ne može pobjediti vlast na sljedećim izborima. Želim da otvorimo to pitanje jer je to problem koji je evidentan. Osjete ga svi građani, naročito birači opozicionih političkih stranaka. Moramo otvoriti pomenuto pitanje koje treba postati predmet javne rasprave unutar opozicionih krugova – ističe za SrpskaCafe Šukalo.

U slučaju da se napravi saradnja sa DNS-om, naš sagovornik ističe da bi došlo samo do promjene vlasti ali ne bi došlo do promjene politike.

– Zalažemo se za promjenu politike i promjenu odnosa. Ukoliko bi opozicija ušla u koaliciju sa DNS-om, oni bi sa istim žarom i sa još većim ucjenjivačkim kapacitetom došli u poziciju da ucjenjuju sadašnje opozicione političke partije. Da ne govorim da bi za vrlo kratko vrijeme opozicione partije došle u poziciju animoziteta, kao što postoji animozitet trenutno velikog broja građana prema vladajućoj strukturi – kaže on.

Šukalo je jasno potvrdio za naš portal da nije raspoložen za bilo kakvu koaliciju sa strankom Marka Pavića.

– Kao narodni poslanik, i kao neko ko ozbiljno učestvuje u opozicionom radu, nisam spreman da djelim takvu vrstu odgovornosti. Uostalom, nije me niko ni pitao da li želim da idem sa DNS-om. Svejedno, naglašavam da se isključujem iz takve kombinacije, ukoliko ih bude – zaključio je Šukalo.

Birači neće zamjeriti
Ivana Marić
Ivana Marić

Sa druge strane, politička analitičarka Ivana Marić ne misli da bi saradnja SzP-a i DNS-a natjerala opoziciono nastrojene birače da okrenu leđa partijama za koje glasaju.

– Domaće glasačko tijelo je prosto naviklo na različite malverzacije po pitanju stranačkih pregrupisavanja i to im nije ništa neuobičajeno. Oni izaberu svoje političke predstavnike a onda njima puštaju da rade ono što misle da trebaju raditi. Birači to neće u velikoj mjeri zamjeriti niti će „flertovanje“ opozicije sa DNS-om mnogo uticati na odluku opoziciono nastrojenih glasača da na narednim izborima ponovo podrže svoje favorite – ističe za portal SrpskaCafe Marićeva.

Iako bi na takve stvari trebalo reagovati, navodi naša sagovornica, dosadašnja praksa je pokazala da birači jako sporo reaguju na slične vrste prelaza.

– Imali smo mi i mnogo radikalnije i koalicije i izlaske iz koalicija, i dogovore pa nakon izbora gaženja svega što su obećali i slično. Zato mislim da se to neće u prevelikoj mjeri odraziti na biračku volju, te opozicionari mogu biti mirni po tom pitanju – kaže Marićeva.

DNS u najkomfornijoj situaciji

Zbog svega pomenutog, ona ističe da je DNS trenutno u najkomfornijoj poziciji.

– U svakom slučaju je bolje kada ste mala stranka u vladajućoj koaliciji jer tako dobijate veći broj pozicija nego što se osvojili glasova, samo zbog toga što ste jezičak na vagi. Ta situacija je uvijek zahvalnija, čak zahvalnija i od opozicije, jer imate mogućnosti da djelujete na nešto a ako vas optuže da niste uradili dobro onda se možete izvući da niste imali dovoljno moći. Njihova trenutna pozicija je najpovoljnija, imaju vlast, ali ne i odgovornost – zaključila je Marićeva.

Kada je riječ o samom približavanju opozicije i DNS-a, naša sagovornica naglašava da je to nešto sasvim očekivano.

– I ranije smo imali primjere kada su se neke političke partije izvlačile pred izbore iz vlasti, a potom, u nekoj novoj vladajućoj koaliciji bivale lišavane svake odgovornosti. DNS predstavlja nešto što kod nas uvijek imamo, a to je neka vrsta vladajuće opozicije. Stranka koja je u vlasti, a ponaša se kao opozicija – kaže ona.

Prema Marićevoj, za očekivati je bilo da se sadašnje opozicione stranke blagonaklono odnose prema DNS-u.

– Na taj način nastoje ih privolili da se priključe njima i njihovom klubu i bore protiv SNSD-a. Pošto SNSD bez DNS-a gubi svoju moć, onda bi to moglo značiti i preslagavanje vlasti. Opozicija tako sigurno ne misli da DNS nije odgovoran za stanje u Republici Srpskoj, smatraju ih saučesnicima u svom tom procesu i pozicijama koje imaju, ali im moraju reći koju lijepu riječ da bi ih provukli bliže sebi, jer su procijenili da su im neophodni – ističe Marićeva.

Ognjen Tešić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA