Srbija – vaterpolo Drim tim

919

Nepobjedivi! Kao košarkaši na evropskom tlu u periodu od 1995. do 1998. Nalik odbojkašima kad i gdje god smečovali. Kao u periodu vrhunca karijere Novaka Đokovića. Ili, ako ćete u svjetskim okvirima, kao što Jusein Bolt nije dao ni gram nade konkurentima da ga stignu. E, tako, kao da gledaju cijelu planetu preko ramena, naši vaterpolisti se smiju rivalima u lice, daju im fore i čiste ih kao krpom. Jer, niko nikad nije igrao ovaj sport kao što ga već pet godina igra selekcija Dejana Savića.

Toliko je dominantna da joj nema ravne. Potvrdila je superiornost na završnom turniru Svjetske lige u Ruzi, gdje je Italijane „pustila“ da povedu četiri razlike, a onda im očitala lekciju iz „prave“ igre. Šampionsku lekciju protkanu odbranom snažnom kao Ural i napadom efikasni kao ruske pruge. Za konačnih 10:9 i odbranjenu titulu u Svjetskoj ligi.

Srbi su ovo takmičenje osvojili peti put uzastopno. Bili su najbolji u Čeljabinsku 2013, Dubaiju 2014, Bergamu 2015, lane u kineskom Huidžiju i sad u predgrađu Moskve, gdje su slavili na svih šest utakmica. U grupi protiv Kazahstana (15:7), Italije (13:7) i Sjedinjenih Američkkih Država (15:8), u četvrtfinalu protiv Japana (19:10), juče u polufinalu poslije peteraca nad Amerikancima (13:11, 8:8) i danas opet protiv Azura.

Za ukupno 12. zlato u Svjetskoj ligi. I sjajnu pripremu ove generacije – stručnjaci kažu najbolje koja je ikad igrala vaterpolo – za daleko značajnije takmičenje, Prvenstvo svijeta, ovog jula u Budimpešti na kome, takođe, brane najsjajnije odličje.

Ovo je šesta vezana pobjeda nad Italijanima na velikim takmičenjima. Pred kraj prve četvrtine  ekipa Sandra Kampanje povela je 4:0. Ipak, selekcija koja je osvojila sve što se može osvojiti (više puta) nije navikla da bude u podređenom položaju, ponajviše najviše zahvaljujući Gavrilu Subotiću i golmanu Branislavu Mitroviću vratila se u igru.

Početkom drugog poluvremena Delfini su promijenili golmana, na crtu je stao Gojko Pijetlović, i on se razmahao, Stefan Mitrović i Filip Filipović su dali važne golove, pa su ne samo poravnali rezultat, već i prešli u vođstvo. Stekli su prednost 8:6 i taman kad  se učinilo da slavlje može da počne ono je odloženo. Žilavi Italijani su uzvratili udarac, Di Fulvio i Galo su pogađali za još jedan obrt (9:8) a onda Duško Pijetlović sa dva gola vratio Srbiju tamo gdje joj je i mjesto.

Na vrh!

Ispod nje Italijani, pa na najnižoj stepenici pobjedničkog postolja Hrvati, koji su u borbi za bronzu bili bolji od Sjedinjenih Američkih Država (10:4). Možda se od 14. do 30. jula tu negdje umešaju Mađari, kao domaćini Svetskog prvenstva, ali ako Srbija nastavi ovako tron im niko neće ugroziti.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA