Sony će ponovo proizvoditi gramofonske ploče

1312

Bez obzira na ekstreman razvoj tehnologije, još uvijek ima mjesta i za sjajne proizvode iz prošlosti

Bilo bi pretenciozno napisati da mlađe generacije sigurno ne znaju kako izgleda (manje vjerovatno), a pogotovo kako zvuči muzika koja se reprodukuje s gramofonskih ploča, jer u posljednjih godinu dana vinil se vraća na veliku scenu. Ali istina je kako su gramofonske ploče uglavnom imale kultni status među muzičkim romantičarima i tradicionalistima, koji su ih brižno i ljubomorno čuvali u svojim kolekcionarskim arhivama.

Tehnologija koja se posljednjih decenija razvija uglavnom se svodi na koncept “manje je više”, pa se tako svi mediji za cuvanje ili reprodukciju muzike isporučuju u što je moguće manjim dimenzijama. A vinilke, barem se tako činilo, nisu imale nikakve šanse, nego su prepuštale mjesto prvo CD, potom DVD medijima, muzika se počela reprodukovati i s USB-a, na kraju balade stigao je internet streaming i sve je izgledalo kao nepovratni put u propast ili, blaže rečeno, istorija za nekada legendarne gramofonske ploče…

No, u ovom slučaju ipak vrijedi izlizana sintagma “nikad ne reci nikad” i, kao što smo već konstatovali, gramofonske ploče posljednjih su se godina ipak vratile, vinil je postao sve više cijenjen i među mlađim ljubiteljima muzike. A da se takav trend nastavi, potrudiće se i Sony koji će prvi put nakon 1989. godine, kada je ugasio proizvodnju, opet proizvoditi gramofonske ploče!

Apsolutno sjajna vijest, koja će doprinijeti povratku na stare staza slave za vinil. Iako se u ovom trenutku ne zna s kojim će se produkcijskim kućama dogovoriti saradnja, kakva će muzika stizati s novih Sonyjevih vinilki, niti u kolikoj naknadi, za sada to nije previše bitno.

Pripreme su krenule, Sony traži odgovarajuću ekipu koja će raditi na proizvodnji gramofonskih ploča i priča se opet zakotrljala… Poznato je da će u distribuciji Sony Music Entertainment s proljećem iduće godine, konkretno u mart 2018. krenuti štampanje gramofonskih ploča. Kakva će biti nova generacija vinilki, vjerovatno svi jedva čekaju saznati iz prve ruke.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA