SM BiH usvojio izmjene Krivičnog zakona

1060

Savjet ministara BiH usvojio je izmjene Krivičnog zakona kojim se uvode kazne od najmanje jedne godine za širenje mržnje na internetu. Osim toga izmjene zakona podrazumijevaju i kazne od pet do 10 godina zatvora za one koji negiraju genocid i zločin protiv čovječnosti.

– Ko putem javnih medija, novina, informatičkih sistema propagira nasilje ili mržnju biće sada kažnjen – rekao je ministar pravde Josip Grubeša.

– Ovim zakonom će se novčana kazna u zamjenu za dan zatvora povećati na 100 KM, s tim što osuđenici za terorizam, zločine protiv čovječnosti i genocid neće moći zamijeniti kaznu zatvora – rekao je Josip Grubeša.

Ovim izmjenama će se osuđenicima do godinu dana zatvora omogućiti da uz pomoć elektronske narukvice van zatvora služe kaznu.

Izmjene će stupiti na snagu ukoliko ih podrže oba doma parlamenta BiH.

Kasipović: Utvrđene izmjene mimo stavova Ministarstva pravde RS

kasipovic

Savjet ministara BiH utvrdio je danas izmjene Krivičnog zakona BiH mimo stavova koje je dalo Ministarstvo pravde Republike Srpske, izjavio je resorni ministar Anton Kasipović.

– Ministarstvo pravde Srpske poslalo je svoje primjedbe našim ministrima i delegatima da bismo upozorili da nešto za nas ima neprihvatljivo. To je usvojeno i nikog ne krivim, ali želim o tome obavijestiti – rekao je Kasipović na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je Srni da su prilikom utvrđivanja Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH uvažene sugestije ministara iz Republike Srpske, Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH i Ministarstva pravde Republike Srpske.

Savjet ministara BiH utvrdio je danas u Sarajevu Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH kojim se definiše pojam javnog podsticanja na nasilje i mržnju.

Za javno podsticanje na nasilje i mržnju “usmjerenu protiv grupe ili nekog člana takve grupe određene s obzirom na rasu, boju kože, vjeroispovijest, porijeklo ili nacionalnu ili etničku pripadnost, pol, polno opredjeljenje, rodni identitet, invaliditet ili bilo koje druge osobine” predviđena je kazna zatvora od najmanje godinu dana.

Kazna je predviđena i za javno odobravanje, poricanje ili grubo umanjivanje pravosnažnom odlukom međunarodnog ili domaćeg suda utvrđenog zločina genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnog zločina iz člana šest, sedam i osam Statuta stalnog Međunarodnog krivičnog suda ili zločina iz člana šest Povelje Međunarodnog vojnog suda, pridružene Londonskom sporazumu od 8. avgusta 1945. godine i drugog međunarodnog suda koji prihvata BiH.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA