I sintetička marihuana na listi narkotika (VIDEO)

1349

Sintetička marihuana je od danas uvrštena u listu opojnih droga u Republici Srpskoj. O njenim negativnim dejstvima, ali i drugim psihoaktivnim supstancama se govorilo na seminaru koji je organizovao Ministarstvo unutrašnjih poslova.

– Radi se o sintetičkim drogama, kanabinoidi. To je nova droga kao sintetička marihuana i ima ih kod mladih. Mi smo već u pet navrata tražili da se ta droga uvsti u listu, imali smo slučaj gdje smo vještačili tu supstancu i utvrdili da ima psihoaktivna dejstva – kaže Darko Ćulum, direktor Policije RS

Na predavanju su bili predstavnici Evropskog centra za praćenje ovisnosti opojnih droga. Njihova istraživanja su pokazala da se prošle godine pojavilo preko 60 novih opojnih supstanci. Zajedno sa predstavncima Vlade su rekli da je seminar jedan od najvažnijih vidova obuke i prevencije.

– Ono što nas brine jeste pojava novih psiho aktivnih supstanci koji jako utiču na zdravlje. Mi se brinemo kako da regulišemo njihovu pojavu i to radimo kroz sistem ranog upozorenja – pojašnjava Ilza Džekabson, predstavnik Evropskog centra za droge.

– Jedan od osnovnih ciljeva je edukacija po pitanju zloupotrebe droga i seminar je organizovan u tom pravcu.Posebno nam je drago što smo uspostavili komunikaciju sa Evropskim centrom za droge i praćenje zavisnosti – dodao je Milan Latinović, rukovodilac Odsjeka za boničku zdravstvenu zaštitu.

Ministarstvo zdravlja je sprovodilo istraživanja sa mladim ljudima uzrasta oko 15 godina. Rezultatu su pokazali da je oko 5 procenata njih koristilo drogu. Trenutno se u Republici Srpskoj u zdravstvenim ustanovama liječi oko 500 ovisnika.

Jelena Bojanić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA