Sindikalni izbori – Ranka Mišić bez protivkandidata

1519

Dvije nedjelje prije kongresa sindikata sve je izvjesnije da će aktuelna predsjednica Ranka Mišić vjerovatno ostati jedina u trci za četvrti uzastopni mandat na liderskoj poziciji.

– Svi granski sindikati, koji su se do sada o tome izjasnili, a većina jeste, podržali su kandidaturu Ranke Mišić. Drugih kandidata nema. Teoretski, moguće je da neko na samom kongresu istakne još nekog kandidata, ali ne vjerujem da će se to desiti – kaže Milenko Granulić, koji se na granskim izborima izborio za još jedan mandat na čelu Sindikata zdravstva RS.

Mišićevu zdušno podržava i Sindikat šumarstva RS, koji, međutim, ima ozbiljnih problema u „svojoj kući“, jer je upravo uoči sindikalnih izbora u „Šumama Srpske“ intenzivirano stvaranje paralelnog sindikata, kojeg podržava menadžment. Taj sindikat je proglašen reprezentativnim, tako da je Granski sindikat šumarstva izgubio primat u preduzeću, koji je njegova glavna baza članstva, što im slabi i poziciju u Savezu sindikata RS.

I Sindikat obrazovanja RS, u kojem je Mišićeva započela karijeru sindikalca, podržava svoju predsjednicu. Kandidaturu Mišićeve podržao je i Sindikat građevinarstva, te Sindikat metalaca i rudara RS.

– Presudni su bili glasovi sindikalaca iz zvorničke „Alumine“, koji imaju veliko povjerenje u predsjednicu – kaže novi stari lider metalaca Tane Peulić.

Iako dvije trećine granskih sindikata i veliki broj sindikalnih organizacija „na terenu“ podržava Mišićevu, u Domu sindikata se mogu čuti i drugačiji glasovi. Osim predsjednika Sindikata uprave RS Bože Marića i njegovog prethodnika Tomislava Vrhovca, niko se nije otvoreno usprotivio njenom ponovnom izboru, ali su neki uticajni sindikalci i dosta moćni granski sindikati još neodlučni.

Oni su bili spremni da, kao oponenta Mišićevoj, za predsjednika SS RS kandiduju Danka Ružičića, lidera Sindikata tekstilaca i obućara, ali je on to odbio. Ružičić ove informacije nije ni potvrdio ni demantovao.

– Predsjedništvo Saveza, odnosno predsjednici granskih sindikata treba da se prije Kongresa dogovore o budućnosti Saveza sindikata RS i o strategiji sindikalnog delovanja. To je mnogo bitnije od izbora predsjednika – kaže Ružićić i dodaje da od rezultata tog sastanka zavisi i podrška kandidaturi Ranke Mišić.

Ne izjašnjava se ni Goran Savanović, predsjednik Sindikata trgovine i turizma RS, poručujući da do Kongresa ima još vremena.

Suzdržana je i Ranka Mišić.

– Nemam nikakav komentar. Ne želim da svojim izjavama utičem na izborni proces, koji je u toku – kratko je rekla Mišićeva.

Opozicija u policiji i upravi

Najveći otpor izboru Ranke Mišić za još jedan mandat na čelu Saveza sindikata RS dolazi iz sindikata uprave i policije, ako ni jedan od ova dva sindikata nema svog kandidata za predsjednika.

– Nemamo svog kandidata, ali Ranku Mišić nećemo podržati – jasan je novoizabrani lider Sindikata uprave RS Božo Marić.

Nova stara predsjednica Sindikata policije RS Anica Jondić još se javno ne izjašnjava i poručuje da republički odbor ovog sindikata tek treba da odluči da li će podržati Mišićevu ili će biti protiv njenog ponovnog izbora.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA