Sebija Izetbegović pod istragom Tužilaštva KS!

1086

Tužilaštvo Kantona Sarajevo donijelo je naredbu o provođenju istrage protiv Sebije Izetbegović! Direktorka KCUS-a osumnjičena je za krivično djelo zloupotreba položaja i ovlaštenja, a u vezi sa krivičnim djelom utaja!

Podsjećamo, Sebija Izetbegović skoro pet mjeseci nije dozvoljavala da se novac koji su ljekari zaposleni na KCUS-u izdvajali za članarinu prebacuje na račun Ljekarske komore. U pitanju je bilo oko 25 hiljada maraka koje su, odlukom direktorke Izetbegović nezakonito zadržani na podračunu KCUS-a.

Izetbegovićeva je, podsjećamo, zajedno sa svojim saradnicima Enrom Suljić i Mirzom Dilićem sredinom prošle godine pokrenula kampanju protiv Ljekarske komore Kantona Sarajevo, jer su njeni čelnici javno kritikovali rad direktorice KCUS-a.

Nakon četvoromjesečne medijske kampanje, direktorka KCUS-a donijela je odluku da novac namijenjen Ljekarskoj komori zadrži na računu institucije kojom rukovodi.

– S obzirom na to da niste odgovorili na pitanja koja su Vam upućena iz KCUS ista ponavljamo i molim da nam pošaljete odgovore hitno. U protivnom će po odluci Kolegija direktora i Koordinacionog odbora KCUS sredstva namijenjena Ljekarskoj komori biti uplaćena za potrebe apoteke tj. naših pacijenata – navedeno je u pismu koje je direktorka KCUS-a uputila Ljekarskoj komori KS.

Zadržani novac, međutim, nikad nije preusmjeren čak ni za potrebe Kliničke apoteke, a njim je isključivo upravljala Sebija Izetbegović.

Zaposlenima KCUS-a je, podsjećamo, na platnoj listi navedeno da im je odbijena članarina za Ljekarsku komoru, ali novac nije završio tamo gdje je i trebao. Mediji su još tada objavljivali da je Sebija Izetbegović tako počinila krivično djelo utaja, jer je u članu 290. Krivičnog zakona FBiH, stav 1. navedeno: “Ko s ciljem da sebi ili drugom prisvoji imovinsku korist, protivpravno zadrži tuđu pokretninu koja mu je povjerena, kazniće se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine.”

Nakon što su čelnici Ljekarske komore podnijeli prijavu Tužilaštvu Kantona Sarajevo, uslijedile su provjere.

Prvo je od SIPA-e zatraženo da se sa KCUS-a izuzme dokumentacija o ovom slučaju, a nakon što je izuzeta dokumentacija analizirana postupajući kantonalni tužilac donio je i formalnu naredbu o provođenju istrage.

Kao glavnoosumnjičena za ovo krivično djelo označena je direktorka KCUS-a Sebija Izetbegović.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA