SDS-ove dileme: Glamočak ili Šešić, Vasić ili Stanić…

1866
SDS

Iako je SDS dobio Glavni odbor, izbori u ovoj stranci su još u toku. U narednim sedmicama biće izabrana imena koja će činiti Predsjedništvo, kao najznačajnije tijelo stranke, koje će kreirati politike SDS-a pred opšte izbore 2018. godine!

Podsjećamo, Skupština SDS-a je u nedjelju izabrala Glavni odbor stranke od 71 člana, sa mogućnošću da lider SDS-a Vukota Govedarica imenuje još 19 članova, koji ne bi imali pravo glasa, ali bi prisustvovali sjednicama.

U narednih nekoliko nedjelja pred najvećom opozicionom strankom u Srpskoj je i izbor predsjednika GO, te potpredsjednika SDS-a, odnosno predsjednika devet izbornih jedinica, te kompletiranje imena koja će čini Predsjedništvo. Ovo tijelo čine lider stranke, predsjednik GO, potpredsjednici, predstavnici mladih i žena.

Uticaj Tadića i Babalja

Ognjen Tadic i Darko Babalj

Izbori koji su pred SDS-om bliže će pokazati u kojoj mjeri će na stranku ostati uticajni, do juče, izuzetno bitni, Ognjen Tadić i Darko Babalj, koji su delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Pokazaće se i u kojoj mjeri će lider SDS-a Vukota Govedarica ojačati svoju poziciju u Predsjedništvu SDS-a, kao najbitnijem organu stranke, koji donosi suštinske odluke, te predstavlja najoperativnije tijelo SDS-a.

Reizbor Miličevića

Poziciji predsjednika GO najbliži je načelnik Teslića Milan Miličević, te se njegov reizbor gotovo pa i ne dovodi u pitanje. Međutim, ukoliko se otvori borba za ovu poziciju, te pojavi još zainteresovanih koji bi stali “na crtu” Miličeviću, otvorile bi se i razne kombinatorike u izboru potpredsjednika. Trenutno je teško procijeniti postoji li struja u GO koja bi se suprostavila Govedarici, što bi ugrožavanje pozicije Miličeviću svakako bilo.

Prema saznanjima portala SrpskaCafe najneizvjesnija borba za potpredsjedničke pozicije vodiće se u izbornim jedinicama dva i tri.

– Mediji već duži period proglašavaju poslanika u Narodnoj skupštini RS Davora Šešića kao sigurnog potpredsjednika iz izborne jedinice tri, međutim, njegov izbor nije gotova stvar, jer je za poziciju zainteresovan i poslanik Nedeljko Glamočak, koji je i predsjednik OO SDS Kotor Varoš. U izbornoj jedinici dva slijedi novi okršaj prnjavorskog dvojca Nemanje Vasića, predsjednika OO SDS Prnjavor, i Miladina Stanića, poslanika u NS RS – ističe za naš portal odlično obavješteni izvor iz ove stranke.

On navodi da će Banjaluka jednoglasno predložiti Šešića, koji ima dobru saradnju sa novoizabranim predsjednikom GO Mladenom Kajkutom.

Nemanja Vasić i Miladin Stanić
Nemanja Vasić i Miladin Stanić
Prnjavorski dvojac

– Prema informacijama kojim raspolažem, njega će podržati i vrh stranke. Banjaluka trenutno nema nikog u vrhu SDS-a, te bi njegov neulazak u Predsjedništvo pokrenuo stereotipne priče da je SDS antibanjalučka stranka, što bi bilo katastrofalno za novo rukovodstvo pred izbore naredne godine – kaže naš sagovornik.

Međutim, i Glamočak, kako navode izvori bliski ovom poslaniku, obezbjedio je solidnu podršku, te planira da se okuša u potpredsjedničkoj utrci, što garantuje neizvjesnu borbu.

– Izborna jedinica dva će predsjednika sigurno imati iz Prnjavora, ali ime se još uvijek ne može sa sigurnošću potvrditi. Iako je Nemanja Vasić pobjedio Miladina Stanića u trci za prvog čovjeka stranke u ovom gradu, njihov okršaj slijedi i za poziciju predsjednika izborne jedinice. Spominje se da Stanić ima podršku vrha stranke, ali se Vasiću i dalje daje prednost. U svakom slučaju, takođe će biti neizvjesno – tvrdi naš izvor.

Podsjećamo, dosadašnji potpredsjednici iz ovih izbornih jedinica bili su Ognjen Tadić i Siniša Gatarić.

Ognjen Tešić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA