Savanović: Od oktobra povećanje penzija za tri odsto

902

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović izjavio je danas u Banjaluci da je isplata penzija u Srpskoj redovna, te da bi od oktobra ove godine trebalo da budu povećane za tri odsto, za šta je na godišnjem nivou potrebno obezbijediti oko 30 miliona KM.

– Penzije nisu visoke, ali sve činimo da budu povećane. To je moguće razvojem realnog sektora – rekao je novinarima Savanović, nakon sjednice Savjeta za praćenje stanja i reformi sistema penzijskog i invalidskog osiguranja u Srpskoj.

On je istakao da bi sredstva za povećanje penzija mogla biti obezbijeđena pojačanom uplatom doprinosa.

– U Republici Srpskoj trenutno imamo 257 609 penzionera. U odnosu na ranije godine imamo povećan broj osiguranika u odnosu na penzionere, što je dobr – dodao je Savanović i podsjetio da se iz budžeta Srpske na mjesečnom nivou za isplatu penzija izdvaja oko 25 miliona KM.

Predsjednik Odbora za praćenje stanja u oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja Narodne skupštine Republike Srpske Ilija Stevančević kaže da Vlada Srpske nije ispoštovala skupštinski zaključak o povećanju penzija od tri do pet odsto od 1. januara ove godine.

– Međutim, Vlada Republike Srpske je donijela odluku da penzije za tri odsto budu povećane u oktobru. Preostala dva odsto zavisiće od prikupljanja sredstava od doprinosa ili iz drugih izvora – rekao je Stevančević i ponovio da se Fondu PIO duguje više od 400 miliona KM, te da je dobro što Vlada penzije isplaćuje putem trezora.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA