“Samo postojanje Rusije za nas je prijetnja!”

785

Za Litvaniju i Poljsku, i samo postojanje Rusije i Bjelorusije predstavlja prijetnju, tvrdi predsjednik Litvanije Dalija Gribauskajte.

Litvanija i Poljska su istočna granica NATO-a, i zato je i samo susjedstvo sa Rusijom i Bjelorusijom za njih prijetnja, precizira ona.

Predstojeću bjelorusko-rusku vojnu vežbu “Zapad 2017” Gribauskajte ocjenjuje kao prijetnju o kojoj Litvanija, Letonija, Estonija i Poljska moraju “u jedan glas” govoriti na samitu NATO-a 2018. godine, prenosi “Baltnjuz”.

Predsjednik Litvanije tvrdi da Rusija radi na militarizaciji Kalinjingradske oblasti i da koristi teritoriju Bjelorusije za “različite eksperimente i agresivne igre protiv Zapada”.

U Litvaniji smatraju da bi vježbe mogle biti početak “oružane agresije” i “okupacije”.

Gribauskajte smatra da istočno krilo NATO-a mora biti “maksimalno zaštićeno sistemima protivvazdušne odbrane i drugim oružjem”, što će, prema njenom mišljenju, “ohladiti usijane glave agresora i otrezniti ih”.

Rusija je u više navrata odbacila prigovore o naoružavanju Kalinjingradske oblasti, uz opasku da je to ruska teritorija, kao i da Moskva ne određuje drugima kako će raspoređivati naoružanje na svojoj teritoriji.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA