Sajber napadi širom Ukrajine

732

Nekoliko ukrajinskih kompanija, banaka kao i najveći aerodrom u Kijevu našli su se na udaru sajber napada.

Takođe, problemi su prijavljeni i u zgradi vlade, prenosi “Raša tudej”.

Slične napade prijavljuju i svjetske kompanije iz Rusije i Danske.

– I naša mreža je pala takođe, ako se pitate. Ovo je ono što vidimo na našim kompjuterima – napisao je zamjenik premijera Ukrajine Pavlo Rozenko uz fotografiju sa ekrana.

19248024_1561338393928469_6426374626242631804_n

Informacija o tome ko bi mogao biti odgovoran za napade ima veoma malo, ali tehnološki eksperti koji su ispitivali slike koje kruže društvenim mrežama kažu da postoje naznake da se radi o “rensomveru” (ransomware), programima koji zaključavaju sisteme i podatke dok se autoru virusa ne plati “otkup”.

Glavni aerodrom u Kijevu bio je na meti takozvanog “spama”, što znači da je mreža napaduta ogromnom količinom informacija koje za cilj imaju ometanje servera i računara.

– U vezi sa vanrednom situacijom, moguće je da će neki letovi biti odloženi – saopštio je direktor aerodroma Jeven Dikne na Fejsbuku.

I ukrajinska državna kompanija za proizvodnju aviona, “Antonov”, pogođena je sajber napadom.

Portparolka “Antonova” je izjavila da za sada nije jasno koliko je bio ozbiljan napad.

Slične napade u Rusiji prijavile su kompanije “Rosnjeft”, “Bašneft”, “Mars”, “Nivea”, “Mondeljez internešnel”, koje su kako agencije navode, pogođene “Petja” virusom.

Napadači traže otkup od 300 američkih dolara u bitkoinu. Bitkoin je kriptovaluta, stvorena sa ciljem da bude veoma teška za praćenje korisnika koji koriste tu valutu. Cena jednog bitkoina na sajber tržištu trenutno iznosi otprilike 2 500 dolara.

“Petja” virus je drugačiji od uobičajenih “rensomver” virusa koji se koriste za napade u kojima se od korisnika traži otkup radi pristupa fajlovima. “Petja” je drugačija u tom smislu što umesto da šifruje, tj. zaključava fajlove jedan po jedan, koristi niže strukture hard diska da zaključa kompletan sistem.

“Petja” je veoma opasan virus ukoliko se “razvije” na računaru. Veoma lako se čisti sa sistema ukoliko se detektuje u ranoj fazi infekcije.

I ruski naftni gigant “Rosnjeft” bio je izložen sajber napadu, navodi agencija AFP.

Ta kompanija je na Tviteru saopštila da je u pitanju “moćan hakerski napad”.

U “Rosnjeftu” se nadaju da incident nema veze sa tekućim pravnim procesima sa firmom “Sistema”.

Pad IT sistema prijavila je i kompanija “Meler-Maersk grup” iz Danske koja se primarno bavi transportom i djelatnostima u energetskom sektoru.

Danski mediji saopštavaju da su pogođene kancelarije “Maerska” u Britaniji, Panami i Venecueli.

– Bezbjednost poslovanja naših mušterija i naših ljudi je naš glavni prioritet – saopštila je kompanija “Maersk” na Tviteru.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA